EUR: 322,03 Ft
CHF: 285,11 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Belföld

Jogtalanul jutott EU-s pénzekhez a CEU?

Elképzelhető, hogy jogtalanul használ fel az Európai Uniótól elnyert forrásokat a CEU, tudta meg Magyar Idők az Emberi Erőforrások Minisztériumához közel álló forrásoktól.

Információik szerint munkacsoport vizsgálja a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmények alkalmazottainak tartózkodási és munkavállalási engedélyeit.


„A Soros-egyetem esetében ugyanis arról van szó, hogy egy amerikai jogi személy, amely a CEU, Magyarországon két jogi személyen keresztül tevékenykedik. Ez részben a Közép-euró­pai Egyetem, részben egy nonprofit kft. Lehetett volna a magyar Közép-európai Egyetemet amerikai egyetemként akkreditáltatni, de nem ezt tették. A két magyar szervezetre azért van szükség, hogy hozzáférhessenek az Euró­pai Uniótól kutatásokra elnyerhető forrásokhoz, mivel egy amerikai szervezet nem jogosult hozzájutni ezekhez a több milliárd forintot kitevő kutatási pénzekhez. Az amerikai egyetemre pedig azért van szükség, mert ha valaki Amerikában alapít egy egyetemet, az alapítás költségeit le tudja írni az adójából, de ehhez amerikai jogi személyre van szüksége” – írja a Magyar Idők.

A cikkben kiderül az is, hogy hány alkalmazottja van a magyar Közép-európai Egyetemnek, és mennyi volt a 2015-ös jelentés jelentés szerint.

Kapcsolódó Cikkek