EUR: 329,95 Ft
CHF: 299,82 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Belföld

Jövőre több forrás juthat tagállami projektekre

Az Európai Bizottság 2018-as költségvetési tervezetében 9,5 milliárd euróval több forrást biztosít a tagállami projektek megvalósítására – közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője az MTI-ez eljuttatott nyilatkozatában szerdán.

A képviselő kiemelte: az uniós bizottság kedden bemutatott, jövő évre vonatkozó költségvetési tervezete szerint a kifizetési növekedés legnagyobb részét a kohéziós politika kapná, 25,7 százalékkal, vagyis 9,5 milliárd euróval nőnének a felzárkóztatási források 2017-hez képest.


Kiemelte: a “teljes gőzzel zajló magyar projektek” végrehajtása számára rendkívül jó hír, hogy 2018-ban 46,7 milliárd euró fedezhetné a tagállamok által benyújtott számlákat.

Elmondta azt is, hogy 2017-hez képest a kutatási keretprogramra szánt összegek 770 millió euróval nőhetnének, az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés 233 millió euróval kapna többet, az Európai Stratégiai Beruházási Alaphoz biztosított uniós költségvetési garancia keretét 16 milliárd euróról 26 milliárd euróra emelnék.

Günther Oettinger a költségvetésért, az emberi erőforrásokért és a digitális gazdaságért felelős uniós biztos kedden mutatta be a 2018-as uniós költségvetés tervezetét. A tervezet a 2018-as kötelezettségvállalások szintjét 160,6 milliárd euróban, a kifizetések szintjét 145,4 milliárd euróban határozná meg. Ez 1,4 százalékkal több kötelezettségvállalást és 8,1 százalékkal több kifizetést jelentene a 2017-es költségvetéshez képest.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Hétfőn megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka. A kormányfő értékelő beszédet tartott, melyben beszámolt arról, hogy a kormány minden polgármesterrel együttműködik, valamitn szóba kerültek a környezetvédelem fontosabb kérdései is.

  • További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    A hajnali után további melegrekordok dőltek meg hétfőn. Az új országos napi rekord 28 Celsius-fok lett – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-t.