EUR: 323,15 Ft
CHF: 287,06 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Hódmezővásárhely

József Attila lábnyomában

Egy irodalmi séta keretében barangolták be a József Attilához köthető vásárhelyi helyszíneket Monostori András idegenvezető szervezésében. A túra folyamán érintették azokat a helyeket, ahol József Attila lakott, illetve a tiszteletére emelt emlékhelyeket is.

8 állomáson keresztül követték József Attila vásárhelyi lábnyomait.

A Monostori András Idegenvezetések (röviden: MAI) legfőbb célja, hogy olyan témákat érintsenek kulturális túráikkal, amelyek a szakirodalom kevésbé ismert rétegét dolgozzák fel – legyen az helytörténeti, művészettörténeti vagy irodalmi téma.


Monostori András idegenvezető

– Nekem vesszőparipám, hogy József Attila szegedi, makói és vásárhelyi emlékeit egy kicsit jobban ki lehetne emelni, beépíteni a köztudatba. Vásárhelyen rengeteg anyag van ezzel kapcsolatban, amit bűn lenne kihagyni, ezért szerveztük ide ezt a túrát. József Attila itt, Vásárhelyen kivirult – vázolta az irodalmi séta célját, menetét Monostori András idegenvezető. A túra az Árpád utcai mellszobortól indult, innen rajzottak ki és érintették többek között a Makai család Ady utcai lakását, az Eszmélet szoborcsoportot, a Dr. Rapcsák András utcai lakóhelyet, illetve a kulturális rendezvények színhelyeit.

József Attila 1929 és 1935 között rendkívül sok időt töltött Vásárhelyen.

József Attila 1929. január végén járt először Hódmezővásárhelyen. Akkor már a családja, sógora, Makai Ödön és testvérei, Jolán és Etus itt éltek. 1935. augusztus 20-ig rendkívül sok időt töltött Hódmezővásárhelyen.


A túra résztvevői József Attila jellegzetes bajuszát is magukra öltötték

Az egyes állomásokon nemcsak a történeti hátteret ismerhették meg az érdeklődők, hanem József Attila versei, kortársainak visszaemlékezései, egyéb archív szövegek segítették az elmélyülést a költő vásárhelyi éveiben. Elhangzott többek között József Attila városunkban írt versei közül a Szappanosvíz című is, amelyet 1934-ben írt. A Tóalj utcai szoborcsoportnál, amely megjeleníti a család tagjait is, emlékükre egy koszorút helyezett el a csoport a talapzatnál. Illetve szintén ezen a helyszínen nagy, bajuszos költőnk tiszteletére egy kedves csoportképre is összeálltak a túra résztvevői – természetesen mindenki viselt ilyen-olyan bajuszt.

Kapcsolódó Cikkek