EUR: 332,75 Ft
CHF: 302,42 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Belföld

Kampány indul a fiatalok digitális immunrendszerének erősítésére

A fiatalok “digitális immunrendszerének” erősítése érdekében indít kampányt az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Új Nemzedék Központtal (ÚNK) együttműködve – jelentette be Novák Katalin államtitkár szerdán Budapesten.

A család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott rendkívüli osztályfőnöki órán vett részt. Előtte a diákok megtekintették a Wellhello zenekar szövegeire épülő #Sohavégetnemérős című filmet. Novák Katalin arról beszélt, hogy a film “szerethető, vicces formában” mutatja be a fiatalokra leselkedő veszélyeket, ezért jó döntésnek tartja, hogy az ÚNK-n keresztül támogatták elkészültét. A fiatalokat a digitális téren sok veszély fenyegeti, ugyanakkor a “digitális immunrendszerük” nem elég fejlett – mondta.


Novák Katalin ezért bejelentette egy úgynevezett digitális immunerősítő program elindítását, amelyet az ÚNK fog megszervezni, a nagykövete pedig Bagi Iván humorista lesz.

Poór Csaba, az Új Nemzedék Központ kommunikációs igazgatója közölte: júniusban telekommunikációs, infokommunikációs, kiberbiztonsági cégek, reklámszakemberek és pszichológusok részvételével elkészítik a fiatalok “digitális immuntérképét” és a “digitális immuncsomagot”, amely alapján a kampány folyik majd. A tervek szerint szeptemberben indul a tényleges kampány, amikor az “immuncsomagot” eljuttatják a fiatalokhoz például weboldalakon és vloggerek segítségével.


Bagi Iván a rendezvényen elmondta: ő is digitális visszaélés áldozata lett néhány éve, amikor feltörték a Facebook-profilját, egyik barátjának a számítógépét zsarolóvírus támadta meg, egy másiknak pedig a bankkártya-adatait lopták el.

Első lépésben egy kerekasztalt hoznak létre, hogy feltérképezzék az ifjúság digitális “gyenge pontjait”. Emellett a megyei jogú városokban és a vidéki zenei fesztiválokon roadshow-znak majd, ahol az érdeklődők “digitális szűrővizsgálaton” vehetnek részt egy “etikus hackerrel”, ennek során ellenőrizhetik, mennyire erős a “digitális immunrendszerük”, például a felhasználói jelszavuk. Ezeken túl osztályfőnöki órákon és a médiában is szeretnék felhívni a fiatalok figyelmét a rájuk leselkedő digitális veszélyekre és a tudatosabb internethasználat fontosságára.

A rendezvényen bemutatták az ÚNK kisfilmjét is a kibertámadások és az internetes zaklatás jelentőségéről, amely a www.youtube.com/watch?v=g7dCy4Sde-0&ab_channel=ÚjNemzedék linken is megtekinthető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magyar siker a tudósok versenyén

  Magyar siker a tudósok versenyén

  Zsigó Miklós, a nyíregyházi Krúdy Gimnázium idén végzett diákja különdíjban részesült a Szófiában megrendezett idei EU Fiatal Tudósok Versenyén, aminek döntőjébe 40 országból 100 projekt érkezett.

 • Mi sül a szénen?

  Mi sül a szénen?

  A város népszerű szeptember eleji programja a Csónakázó-tó mellett megrendezett Faszén Fesztivál, amelyen idén 45 csapat szállt versenybe egymással.

 • Veszélyes a kikötők megnyitása

  Veszélyes a kikötők megnyitása

  Azzal, hogy a baloldali olasz kormány a megalakulása után újra megnyitotta a kikötőket a migránsokat szállító hajók előtt, újabb veszélyt idézett elő nemcsak Olaszország, hanem az egész kontinens szempontjából – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Bakondi György Kossuth rádióban.