2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Nagykanizsa

Kanadai politikus is lehetett volna…

Akár kanadai politikus, fajsúlyos közéleti szereplő is lehetett volna Boa Sándor nyugalmazott erdőmérnök, akit Nagykanizsa Megyei Jogú Városért díjjal ismertek el. A 80. évén túl járó, ma is aktív idősügyi tanácstag azonban 1958-ban hazajött.

Boa Sándor 1956-ban soproni főiskolás volt és részese az ottani eseményeknek: tüntetett, szervezett, a fővárosba indított segélyszállítmányokat pakolta és a katonai bizottság tagja volt. November 4-én azonban arra a hírre, hogy a Kópháza felől érkezett, addig az erdőben megbújt szovjet tankok már a város alatt vannak, társaival elindult a határ felé, azt mondja, az akkori soproni hallgatók és tanárok 80-90 százaléka – a kor kifejezésével – disszidált.


– Óriási, fiatalos lelkesedés, szabadságvágy, tenni akarás jellemezte azokat a napokat – fogalmaz. – Sokan állítják, hogy ennek ellenére is elbukott a forradalom. Nekem más a véleményem: a forradalom győzött, „csak” a szabadságharc bukott el a rettenetes túlerővel szemben.

A soproni csapat többsége az osztrák menekülttáborból Kanadába ment, ahol a hallgatókat befogadta egy egyetem, és jó néhánynak még munkája is volt. Boa Sándor dolgozott például fakitermelésen és komlóföldön, a helyiek pedig kifejezetten kedvelték, mert remekül focizott.


Boa Sándornak Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő gratulál a díszközgyűlésen (Fotó: Gergely Szilárd)

Az ifjúságikör-választásra ő toborozta a legnagyobb létszámú, legerősebb csapatot, a „Boa-pártot”, így valószínűleg a voksolás nyerteseként elindult volna kanadai közéleti karrierje, de ő édesanyja kérlelésére úgy döntött, hazajön, és ezért a kampány finisében visszalépett. Úgy fogalmaz, nem bánta meg, hogy ’58-ban visszatért, vállalva akár a diktatúra – finoman fogalmazva – ellenszenvét is. De szerencséje volt.

– Híre ment a szülőfalumban, Kislakoson, hogy pénteken megjöttem, másnap pedig felkeresett a település tanító-igazgatója, aki egyben párttitkárhelyettes is volt, hogy lenne-e kedvem bajnoki meccset játszani vasárnap a focicsapatban. Mondtam, persze, de nemhogy sportigazolványom, még személyim sincs. Azt válaszolta, az ne legyen az én gondom, majd hamisítanak egyet. Végül játszottam, rúgtam is két gólt, az igazolványt persze nem láttam azóta sem – meséli.

A pártfunkcionárius jó ajánlólevelet írt Sándornak, így folytathatta tanulmányait Sopronban, ahol kedvesen fogadták, és végül erdőmérnök lett, ma már sikeres, elismert, eredményes pályafutás áll mögötte.

– Talán én vagyok az egyetlen erdőmérnök, aki nem vizsgázott dendrológiából. Mielőtt elmentünk, másodéves anyag volt, mire visszajöttem, átkerült az első évfolyamra, én pedig másodikban folytattam, hiszen ’56-ban az elsőt befejeztem. Ezt később senki sem tette szóvá. Ez kicsit olyan, mintha valaki úgy kapna orvosi diplomát, hogy nem tanult anatómiát nem tanult– mondja mosolyogva.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.