EUR: 322,79 Ft
CHF: 285,77 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Belföld

KDNP: fontos a családok kiemelt támogatása

A családok kiemelt támogatását hangsúlyozta a jövő évi költségvetés tervezetét értékelve Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Harrach Péter utalva a családok világnapjára, amelyet 1994 óta ünnepelnek, úgy fogalmazott: a családok olyan értékeket jelenítenek meg, amelyek közösségben nem találhatók meg.


A kereszténydemokrata politikus kiemelte a jövő évi költségvetéssel összefüggésben az adókedvezmény biztosítását, 2018-ban havi 35 ezer forintos adókedvezményt kaphatnak a kétgyermekes családok. Emlékeztetett, hogy az adókedvezmény biztosítása régóta programja a KDNP-nek és a kormánynak.

Szavai szerint a családok otthonteremtéséhez a csok-nál nagyvonalúbb ajánlatot nem tudnak tenni, s kitért arra is, hogy mostanra 5 százalék alá csökkent a munkanélküliség, s a foglalkoztatás olyan mértékben javult ami szintén előnyös a családok számára.


Harrach Péter külön kiemelte a rászoruló gyermekek támogatását, a bővülő ingyenes tankönyvellátást és étkeztetést.

Az állami gondozásban élő gyermekek támogatásával összefüggésben megemlítette a Biztos Kezdet Gyermekház programot, amely jövőre is jelentős kormányzati támogatást kap, s egy új uniós pályázatnak köszönhetően 50 új intézmény létrehozása válik lehetőveé. Az 1997-es gyermekvédelmi törvény alapján folytatódik a nagy intézmények kitagolása is – jelezte.

A KDNP-s politikus a tervezett szociális alapú rezsicsökkentést érintő kérdésre azt mondta: ennek mértékéről még korai beszélni, de örömmel támogatják.

A rezsicsökkentés minden családnak előnyös volt, s ahol az átlagosnál is nagyobb mértékben terhelik a családi költségvetést ezek a kiadások, ott indokolt a szociális alapú mérséklés – mutatott rá.

A kormánypárti politikust kérdezték Fodor Gábornak, a Magyar Liberális Párt elnökének marihuána legalizálásáról szóló javaslatáról is. Harrach Péter azt mondta, ilyen kezdeményezéseket sosem támogattak, mert a könnyű- és keménydrogok fogyasztása függőséghez vezet.

Kapcsolódó Cikkek