2018. december 14., péntek
Szilárda

Életmód

Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

Egyedülálló komolyzenei turnéra készül Ázsiában Keller András és Gidon Kremer. A világhírű hegedűművészek és az általuk vezetett zenekarok egyedülálló módon, együttes erővel készülnek bemutatni az ázsiaiaknak a nyugati zeneirodalom legszebb műveit az elmúlt három évszázadból.

A világszerte ismert hegedűművész, tanár és a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar vezetője, Keller András idén nem kisebb világsztárral ad közös koncertet a Távol-Keleten, mint az idén hetvenéves Gidon Kremer. A Concerto Budapest és a Kremer által 1997-ben alapított Kremerata Baltica Kamarazenekar a világon szinte egyedülálló módon olvad össze egy nagy zenei családdá és közös erővel készülnek meghódítani Ázsia leghíresebb koncerttermeit május 25. és június 3. között. A nagyszabású turné olyan nagyvárosokat érint, mint Tajpej, Szöul, Peking és Hszian.


– A zenében rendkívül nyitott az ázsiai közönség, szinte szívják magukba az európai kultúrát. Ebben nekünk, magyar és európai művészeknek is nagy szerepünk van, ugyanis az utóbbi tíz-tizenöt évben rengeteget fejlődött a térség zenei kultúrája. Számomra is tartogat izgalmas pillanatokat a négyállomásos turné, ugyanis Pekingben még soha életemben nem léptem fel és Szöulban is csak a kvartettemmel voltam vendégszerepelni. A Concerto manapság a legnagyobb zenei sztárok egyenrangú partnere, megérett az idő, hogy a világ legjelentősebb zenekarai között tartsák számon – mondta Keller András, aki 2007 óta vezeti a százéves múltú zenekart. 

A néhai Szovjetunióból emigrált művész, Gidon Kremer és Keller munkakapcsolata hosszú évtizedekre nyúlik vissza, viszont az idén nem kisebb feladatot vállaltak magukra, mint hogy két óra alatt a zeneirodalom háromszáz évébe nyújtsanak betekintést Bachtól a háromszor is Oscarra jelölt kortárs zeneszerző, Philip Glass munkásságáig.


Kapcsolódó Cikkek