EUR: 323,34 Ft
CHF: 286,52 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

Kémkedési ügy: Bíróság előtt Gyurcsány titkosszolgálati vezetői

Két tárgyalási napot tűzött ki a Fővárosi Ítélőtábla a Gyurcsány-kormány két titkosszolgálati vezetője és titokminisztere kémkedési ügyében – írta keddi számában a Magyar Idők, a lap szerint ősszel másodfokon eldőlhet, hogy van-e felelőse a kémkedésnek, amelyet a korábbi bírósági eljárásokban bizonyítottnak találtak.

Az ítélőtábla tájékoztatása szerint szeptember 11-re és 25-re tűztek ki tárgyalási napot, 25-én pedig ítéletet is hirdethetnek, immár másodszor másodfokon.


A lap szerint az ügyben a bűnösség megállapítását és büntetés kiszabását indítványozta a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség. Galambos Lajosra, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatójára letöltendő, Szilvásy György egykori titokminiszterre és Galambos utódjára, Laborc Sándorra felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta a vádhatóság.

A Magyar Idők írása szerint az ügy minden részlete államtitok, így nem tudható, hogy szerepel-e a vádiratban olyan, hogy az orosz titkosszolgák rákapcsolódhattak-e az NBH központi szerverére. A lap úgy tudja, az illetékesek a titkosítás feloldását fontolgatják.


Az ügyészség Galambost kémkedéssel, Szilvásyt felbujtóként elkövetett kémkedéssel, Laborcot hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, P. Lászlót, az ügyben felbukkant, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát pedig államellenes bűncselekményekkel vádolta meg 2011-ben. A Debreceni Törvényszék 2013-ban meghozott elsőfokú ítéletében Galambos Lajos és Szilvásy György egyaránt két év tíz hónap börtönbüntetést, Laborc Sándor egy év – két év próbaidőre felfüggesztett – börtönt kapott, P. Lászlót felmentették.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte az ítéletet. A megismételt elsőfokú eljárásban a Kaposvári Törvényszék tavaly felmentette valamennyi vádlottat. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a Kaposvári Törvényszék alapvetően jól állapította meg a tényállást, azaz hogy a kémkedés megtörtént, csak éppen nem ismerte fel a terheltek bűnösségét ebben a súlyos bűncselekményben – közölte a lap.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek