EUR: 323,24 Ft
CHF: 286,36 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Két és fél ezer éves bronz díszszegecset loptak el

Egy 2500 éves bronz díszszegecset loptak el egy pompeji időszaki kiállításról.

A hatóságok csütörtöki közlése szerint az ellopott 12 centiméteres díszveret egyike volt annak a négy, az időszámítás előtti 5-6. századból származó bronzszegecsnek, amelyek egy ősi, reprodukált kaput díszítettek a Pompei e i greci (Pompeji és a görögök) című tárlaton. A legfontosabb olasz és európai múzeumokból származó több mint 600 tárgyat, köztük kerámiatálakat, fegyvereket és szobrokat október 31-ig láthatja a közönség.


A díszveret, melynek eltűnését szerdán vették észre, 300 euróra (93 ezer forintra) volt biztosítva – közölte a pompeji régészeti park.

“Még ha nem is volt felbecsülhetetlen értékű tárgy, ellopása Pompeji és az olasz kulturális örökség meggyalázása, és engem is érint, mivel olyan területről származik, amelynek feltárásban személyesen is részt vettem” – mondta el Massimo Osanna, a régészeti park igazgatója.

A termet, ahol a szegecseket kiállították, nappal őrök vigyázták, éjjel pedig biztonsági kamerákkal felügyelték. A nyomozás miatt a kiállítást a nápolyi rendőrség egyelőre lezárta, Pompeji többi része továbbra is látogatható.

Pompeji a Vezúv kitörése miatt 79-ben néhány óra alatt eltűnt a föld színéről, több méter vastagságban temette be a vulkáni hamu. A 16. század végén véletlenül, a Sarno folyó szabályozási munkálatai közben leltek rá az első falmaradványokra, a hivatalos ásatások a 1748-ban kezdődtek el. Pompeji ma Olaszország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, a romváros a világörökség része.

Kapcsolódó Cikkek