EUR: 323,24 Ft
CHF: 286,36 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Belföld

Két éven belül a GDP 5 százalékára növelné a kormány a családtámogatások összegét

A kormány célja, hogy a GDP jelenlegi 4,6 százalékáról két éven belül 5 százalékra növelje a családtámogatások összegét – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Lázár János elmondta: azt szeretnék elérni 2030-ra, hogy akik gyermeket vállalnak, azok több mint két gyermekben gondolkodjanak; erre szeretnék biztatni a magyar fiatalokat.


Rámutatott: ha a jelenlegi tendenciák maradnak, akkor belátható időn belül a munkaképes lakosság jelentősen csökken Magyarországon. Ezért szeretnék több mint 30 ezerrel növelni a megszületendő gyermekek számát – jelezte a miniszter, aki hangsúlyozta: minden olyan fiatalt támogatni szeretnének, aki gyermeket vállal és akar nevelni.

Kérdésre közölte: százmilliárd forint lehet a gyermekvállalást ösztönző akcióterv jövő évi költsége. Ezt az összeget a GPD-növekedés ki tudja termelni, s átcsoportosításra nem lesz szükség.


Ismertetése szerint “az egyedi életpályákat érintő intézkedések”, vagyis azok, amelyet azok a szülők kapnak, akik vállalják a második vagy harmadik gyereket, 2018. január 1-jétől lesznek érvényesek. Ezek felülről nyitott kasszák, akár 30-40 milliárd forintos tételt is jelenthetnek – mondta. Hozzátette: a szintén 2018-től életbe lépő diákhitel csökkentése több tízmilliárd forintos, a jelzáloghitel egy részének állam általi átvállalása is több tízmilliárd forintos tétel lehet, emellett a bölcsődebővítésre is több tízmilliárd forintot fordíthatnak.

Megjegyezte: a parlament 2018-ig határozta meg a kétgyermekes családok adókedvezményét. Az a kérdés, hogy 2019 után mi fog történni: bővíteni fogják a kétgyermekes és a háromgyermekes családok adókedvezményét is – mondta.

Jelezte, hogy a támogatások döntő részét magyarországi lakóhelyhez kötik, a babakötvény esetében azonban a magyar állampolgársághoz.

A tárcavezető azt ígérte: a kormány még számos lépésre szánja el magát, amivel növelni szeretnék a családbarát környezet jelleget.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályairól elmondta: arról egyeztetni kell, hogy a jelenlegi korhatár marad-e, ez szakmai kérdés. Meg kell nézni,

hányan jelentkeztek, akik emiatt estek ki a kedvezményből. A miniszter nem zárta ki az esetleges változtatást.

Lázár János szólt arról is, a kormány támogatta, hogy ötvenezer forintos nyugdíjkiegészítést kapjon havonta az a szülő, aki 20 éve folyamatosan ápolási díjat kap, mert súlyosan beteg gyermekét otthon gondozza.

Az intézkedés jelenleg 500 embert érint, évente néhány 100 millió forintot jelent, de az érintett szülőknek biztonságot ad és elismeri az ápoló, gondozó munkájukat – közölte.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány a nyugdíjbiztosítási főigazgatóságot az államkincstárba integrálja. Mint mondta, az elmúlt fél év-egy év tapasztalatai cáfolják, hogy a háttérintézmények megszüntetése, átszervezése veszélyeztetné a magyar állam működését.

Kitért arra is, hogy több mint 40 milliárd forint értékben valósulhatnak meg fejlesztések a fővárosi állatkertben 2020-ig.

Lázár János tájékoztatása szerint a Hermina úton 5,7 milliárd forintos beruházással a tervezett 450 férőhely helyett 700 férőhelyes mélygarázs épül. Az állatkertben év végére, jövő év elejére meseparkot alakítanak ki, ennek közel 1,7 milliárdos többletköltségét vállalja a kabinet.

A projektnek – amelyről Tarlós István főpolgármester és Persányi Miklós az állatkert vezetője adott tájékoztatást – része még egy biodóm megépítése is, amelyre mintegy 34 milliárdot fordítanak majd. Megjegyezte: az állatkertnek több mint egymillió látogatója van évente, s a cél, hogy eredeti állapotban bemutassák több ezer éves minták alapján, mi zajlott a Kárpát-medencében.

Lázár János jelezte: a kabinet tájékoztatót hallgatott meg a Liget projektről is. Mint elmondta: 118 szervezet bevonásával zajlott a konzultáció, s ezek több mint 500 javaslatot tettek a park jövőjére, ezeket döntő mértékben befogadták. A teljes rehabilitáció 2020-ra készül el, ugyanakkor a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója előrehaladott állapotban van, környékén olyan kertet alakítanak ki, amely megmutatja, mi a kormány célja a zöldfelülettel. Hozzátette: a Hermina útnál lévő zöld felületet is rekonstruálják, új sportpályák létesülnek, csökkentik az autó- és tömegközlekedésből fakadó forgalmat. Emellett kutyafuttatókat alakítanak ki, s olyan része is lesz a Ligetnek, ahol póráz nélkül lehet az ebeket sétáltatni.

Közölte: jelentős összeget különítettek el új Nagycirkusz építésére, de annak helyszíne még nincs meg.

Elmondta, pénteken Hódmezővásárhelyen zárul a 2015 márciusában meghirdetett Modern városok program. A 3400 milliárd forintos program keretében 250 milliárd forintot – ebből 170 milliárd forintot hazai forrásból – már kifizettek – részletezte. Elmondta, a programból ipari parkok, közútfejlesztések, helyi tömegközlekedési, oktatási, egészségügyi és sportfejlesztések lesznek. Ilyen volumenű gazdaságfejlesztési program nem volt az elmúlt harminc évben – hangoztatta.

Beszámolt arról is, hogy Emberi Erőforrások Minisztériuma több milliárd forintos alapot hoz létre a népi kultúra, a néptáncegyüttesek, népdalénekesek, népdalkórusok támogatására. Elmondta még: a kormány tárgyalt egy élelmiszergazdasági koncepcióról is, szeretnék a falusi életformát támogatni, erősíteni.

Arról, hogy a Jobbik fehérorosz támogatásban részesült volna 2014 októberében azt mondta, a megjelent hír alapján arra kérte a munkatársait, ellenőrizzék mi a valóság, tisztázni szeretnék ezt a kérdést.

Polt Péter lányának alkalmazását a Magyar Nemzeti Banknál nem tekinti összeférhetetlennek – jelezte egy további felvetésre.

Kapcsolódó Cikkek