EUR: 322,83 Ft
CHF: 286,86 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Szombathely

Kézműves Kuckó nyílt a belvárosban

Kopogtató, ajtó- és ablakdísz, ékszer- és tárolódoboz – minden megtalálható az Uránia Udvarban nyílt Kézműves Kuckóban, ami egy lakás csinosításához kellhet.

A tárgyak különlegessége, hogy fogyatékkal élők és hajléktalanok készítették azokat, az üzletnek pedig az önkormányzat biztosított helyiséget.


Koczka Tibor, Németh Klára és Puskás Tivadar a megnyitón Fotó: szombathely.hu

A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. jogelődjénél 2005 óta működik az intézményen belüli foglalkoztatás. A modellkísérleti program azoknak a hajléktalan embereknek biztosít foglalkoztatási lehetőséget, akik fizikai, mentális állapotuk, szociáliskompetencia-hiányuk miatt önálló munkavégzésre jelen állapotukban nem képesek, azonban megfelelő fejlesztési és foglalkoztatási szolgáltatás útján képessé tehetők az önálló munkavégzésre vagy a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre.

A foglalkoztatottak állapotuktól függően az egyszerűbb, precizitást, kézügyességet kevésbé igénylő részfeladatokat látnak el, majd idővel bonyolultabb, egymásra épülő, komplex tevékenységeket végeznek. Az egyik legfontosabb cél az, hogy a foglalkoztatás részükre értékteremtő munkalehetőséget biztosítson, ezáltal pedig személyiségük, önfenntartó, önellátó képességük, egészségük, emberi kapcsolataik is javulnak.


Az önkormányzat biztosít helyet az üzletnek a belvárosban Fotó:szombathely.hu

A fejlesztő foglalkoztatás során egyedi, kézzel készített termékeket állítanak elő fából, textilből, papírból. Termékeikkel hosszú évek óta jelen vannak a város vásárain, rendezvényein. Az egyre növekvő érdeklődés, kereslet miatt döntöttek úgy, hogy egész évben nyitva tartó üzlethelyiségben is folytatják az értékesítést. A boltnak az önkormányzat biztosított helyet az Uránia Udvarban.

Van itt minden, ami a lakás csinosításához kellhet Fotó:szombathely.hu

A megnyitón részt vett dr. Puskás Tivadar polgármester és Koczka Tibor alpolgármester is, aki Voltaire-től idézett: „A munka távol tartja a három legfőbb bajt: az unalmat, a bűnt és a szükséget.” Elhangzott: nagyon fontos, hogy a hajléktalan embereket ért diszkrimináció ellensúlyozása szempontjából is kiemelkedő lehetőség az üzlet megnyitása, hiszen a vásárlók megtapasztalhatják, hogy a hátrányos helyzetű, nehéz sorsú emberek is képesek piacképes, minőségi termékeket előállítani.

Mutatós és egyedi darabok Fotó:szombathely.hu

Németh Klára, a FÉHE ügyvezető igazgatója kiemelte: az eladott termékekből származó bevételt a szociális foglalkoztatásba forgatja vissza a társaság, így minőségi, a mai kor követelményeinek megfelelő ellátást tudnak biztosítani a rászorulóknak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.