2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Nyíregyháza

Kihúzták a sárkány fogát

„Kezdődjön!” Ezt kiabálta közel száz óvodás teli torokból a minap a MŰvész Stúdióban, amikor a Sárkányölő Krisztián című mesés lovagi tornára készült. Leírhatatlan élmény volt hallani, mennyire várják a csodák, a mesék világát, ahová a színházi előadás repítheti el őket, ha az alkotók mesterien teszik a dolgukat.

Hogy ez így volt, mi sem bizonyítja jobban, mint a darab végén felzengő önfeledt kórusuk: „vissza, vissza!”. Ami a kettő között történt, azt a gyermekek és felnőttek egyaránt lenyűgözve figyelték. Dézsi Darinka, Kosik Anita, Illyés Ákos és Rák Zoltán játékmesterekként indították el az ovisok „ádáz” küzdelmét Mufurcka királykisasszony kiszabadításáért. Nyírország lovagi tornáján dőlt el, a három kiválasztott közül ki nyeri el a lehetőséget, hogy útra keljen a fenséges leányzóért. A jó hangulatú bajvívás során bizonyíthatták ügyességüket polifon egyensúlyozásban, vízipuskával célba lövésben, magasra függesztett kislabda bottal eltalálásában. Senki sem érezhette csupán szemlélőnek magát, hiszen hol verset tanultak, hol énekeltek, avagy kiabálásban mérték össze erejüket, eljátszották, hogyan lesz a magból virág, kézfogással búcsúztatták az útra induló győztest, a mi esetünkben Sárkányölő Botondot: „ősi sarját szép Nyíregynek”.


Őfelségét, a királyt ketten mozgatták a színpadon (Fotó: moriczszinhaz/Janics Attila)

Volt aztán útközben minden, amit méltán várhatunk egy mesétől: jótettért cserébe a hőst segítő banya, táltos paripa, megöntözésre váró virág, törpe és persze sárkány, aki nem is gonosz, csupán a foga fáj, ezért aztán majd egy tucat gyermek segítségével ki kell húzni az ominózus csontdarabot az egyetlen fejéből egy arany hajszállal. Pálóczy Magdolna báb- és látványtervező jóvoltából nagyon ötletesen megtervezett, ember nagyságú bábok elevenednek meg, amelyek többféle technikával működnek. Őfelségét, a királyt például ketten mozgatják, nem kis próbatétel elé állítva ezzel a színészeinket. Mindig a legjobbkor szólal meg a zene (Kazár Pál munkája), a koreográfiákat Vámosi Judit készítette. Bal József már korábban is bizonyított teátrumunkban rendezéseivel (Égigérő fű, A mumus), ezúttal szinte kifogyhatatlan az ötletekből. Így lett például Janik László eredetileg bábjátékából „emberjáték”.

Sárkányölő ((Fotó: moriczszinhaz/Janics Attila)

Minden jó, ha nem fáj már a sárkány foga, vitéz óvodás daliánk „paripáján” háztól házig szállítja a királykisasszonyt, de hogy a fele királyság lesz-e a jutalom, arra a royalisták ne vegyenek mérget, se koronát! A többit fedje jótékony homály az előadás megtekintéséig…


A gyerekeket is bevonták az előadásba (Fotó: moriczszinhaz/Janics Attila)

Kapcsolódó Cikkek

 • Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az Európai Unió diplomáciai kommunikációs hálózatához, olyan tartalmakat töltve le, amelyekben európai diplomaták fejezik ki aggályukat Donald Trump amerikai elnök kormányával, az Oroszországgal és Kínával való “küzdelmekkel” és annak kockázatával kapcsolatosan, hogy Irán feléleszti nukleáris programját – számolt be internetes oldalán a The New York Times (NYT).

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.