2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Egyéb XIV.kerület

Kilencvenéves terv vált valóra a Városligetben

Halálának 90. évfordulója alkalmából avatták fel Darányi Ignác egykori földművelésügyi miniszter szobrát  a Magyar Mezőgazdasági Múzeum épülete előtt. Hihetetlen, de ezzel egy kilencven évvel ezelőtti terv vált valóra a Városligetben.

Darányi Ignác munkája során meghatározó lépéseket tett a mezőgazdasági termelés korszerűsítéséért és fellendítéséért, pártolta a szövetkezeti mozgalmakat, a belső piac megvédésével és stabil exportpiac biztosításával pedig megteremtette a kiszámítható értékesítés feltételeit. Mindezek mellett számos kutatóintézetet és szakiskolát is létesített. Kevesen tudják, hogy a Magyar Mezőgazdák Szövetsége még 1927-ben célul tűzte ki, hogy szobrot állítson az egykori miniszternek és ennek érdekében országos gyűjtést is indítottak.


Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Mezőszentgyörgyi Dávid, a Herman Ottó Intézet ügyvezető igazgatója és Estók János, a Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója leleplezte le Darányi Ignác szobrát (MTI Fotó: Brurák Noémi)

Az összeg hamar összegyűlt, de Kisfaludy Strobl Zsigmond alkotása csak maketten maradt fent, ugyanis az elkészült régi szobor a második világháborúban megrongálódott és végső sorsa a beolvasztás lett, így most egy kilencvenéves terv vált valóra.
– Egy kiváló államférfinak, igaz hazafinak állítunk emléket, aki egész életében Magyarország, a magyar nemzet érdekeit szolgálta. Jelentős érdemeket szerzett a magyar mezőgazdaság területén és mindig a gazdák javáért, az agrárium fejlődéséért és sikeréért munkálkodott – mondta a szobor átadásakor Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki hozzátette, az sem véletlen, hogy a Vajdahunyadvárnál, a kerengő előtti területen állítottak szobrot Darányi Ignácnak, hiszen ő volt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum megálmodója is, aki az intézmény alapító okiratában rögzítette, hogy „az ország mezőgazdasági termelése és fejlődése állandó és modern múzeumban bemutattassék”.

Német katonák a Ligetben

Három, a második világháborúban elesett német katona maradványaira bukkantak a Városliget felújítási munkálatai közben. Az Ajtósi Dürer sor és a Dózsa György út sarkán a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség szakemberei közösen exhumálták a maradványokat. A feltárás során a rendszeresített katonai felszereléseken kívül személyes tárgyakra és két azonosítócédulára is bukkantak. Kiemelésük és regisztrációjuk után a budaörsi német–magyar katonai temetőben helyezték el a maradványokat.

– Darányi Ignác egész életében szakmailag elkötelezetten a magyar agráriumért dolgozott, elhivatott, emberséget sugárzó személyiségét már életében szeretet és tisztelet övezte. Munkássága számunkra, az utókor számára is eligazítási pontokat jelent – mondta Darányiról Fónagy János államtitkár.
Az alkotásról tudni kell, hogy az eredeti szobrot Györfi Sándor szobrászművész alkotta újra. A szobron két felirat olvasható, Darányi Ignác neve mellett az alkotóé, illetve egy latin felirat, amelynek magyar fordítása: „Ha művét keresed, nézz körül”. Ez a mondat arra utal, hogy Darányi Ignác szobra abban a környezetben van, ami az ő munkájával, az ő segítségének köszönhetően jött létre.


Kapcsolódó Cikkek