2018. december 10., hétfő
Judit

Külföld

Kim Dzsong Un meggyilkolásának szándékával vádolják Washingtont és Szöult

Észak-Korea azzal vádolta meg az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) és a dél-koreai hírszerző szolgálatot, hogy tervet szőtt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető meggyilkolására.

A KCNA észak-koreai hírügynökség pénteki közleménye szerint valamilyen biokémiai anyaggal akarták megmérgezni Kim Dzsong Unt egy április 15-ei phenjani ünnepségen, Kim Ir Szen államalapító (Kim Dzsong Un nagyapja) születésének 105. évfordulóján.


Phenjan megfenyegette a két ügynökséget, hogy terroristaellenes támadást indít ellenük.

Az állambiztonsági minisztérium szerint az ügynökségek támogatásával egy terroristacsoport jutott be az országba. “Felkutatjuk és kíméletlenül megsemmisítjük az összes terroristát, aki meg akarta támadni a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság legfelső vezetését. Ebben a pillanatban elindítunk egy koreai jellegű terroristaellenes támadást, amelyben elsöpörjük az amerikai imperialistáknak és bábjaik körének hírszerző és összeesküvést tervező szervezeteit” – olvasható a minisztérium angol nyelvű közleményében.

Az észak-koreai vád hitelességét egyelőre nem lehet ellenőrizni – írták hírügynökségek.

A Hszinhua és a Reuters jelentésében a radioaktív anyag is szerepel mint állítólagos gyilkos eszköz. A két hírügynökség úgy idézett a hosszú közleményből, hogy a CIA az orosz Távol-Keleten toborzott egy észak-koreai állampolgárt – egy Kim nevű phenjani lakost – a merénylet végrehajtására, és pénzzel, instrukciókkal, valamint felszereléssel látták el.

Kapcsolódó Cikkek