EUR: 322,79 Ft
CHF: 285,79 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Kína saját online enciklopédiát indít

Kína a Wikipédiához hasonló, saját online enciklopédiát indít, amelyet azonban nem szerkeszthet a nagyközönség – derült ki csütörtöki médiajelentésekből.

A totális információellenőrzés jegyében a szerkesztőket Peking fogja kiválasztani, és kizárólag ők hozhatnak majd létre szócikket az enciklopédiában.


A valóság vezet minket, szerkesztési és lektorálási folyamatunk pedig nagyon szigorú – bizonygatta Csang Paj-csun, a tudomány- és technológiatörténeti részleg főszerkesztője. Csang elmondta, hogy az eltérő nézeteket egy bizottság békíti majd össze.

A kínai enciklopédiába legalább 300 ezer szócikket szeretnének összegyűjteni, amelyek a tudomány, az irodalom, a politika és a történelem különböző témáit ölelnék fel. Az erőfeszítéseket a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi propagandáért felelős részlege hangolja össze. A propagandaosztály ad utasításokat a kínai médiának, az internetes vállalatoknak és a kiadóknak, illetve az oktatás felügyeletéért is felelős.


Ez a részleg bízta meg az online enciklopédia szerkesztésével a Kínai Enciklopédia Könyvkiadót is, amely a legelterjedtebb nyomtatott enciklopédia kiadásáért is felel. A kiadóház 20 ezer szakértőt akar megbízni az előírt mennyiségű szócikk létrehozásával. A kizárólag kínai nyelven készülő enciklopédia a tervek szerint a jövő évtől válik elérhetővé az interneten.

Peking az internet és a szabad információáramlás korában is minden megtesz azért, hogy a lehető legszigorúbban szabályozza a médiát és az információforrásokat. Kína rendszeresen blokkolja a Facebookot és a Twittert, és több alkalommal a Wikipédia angol, illetve kínai honlapját is letiltotta.

A várakozások szerint a kínai enciklopédiát a KKP szája íze szerint állítják majd össze. Csiao Mu, egy pekingi, független médiaszakértő úgy véli, hogy az új online enciklopédia sokban eltér majd a Wikipédiától, és ha megjelenhet, akkor vagy önmagát cenzúrázza, vagy a hatóságok fogják majd cenzúrázni. Csiao szerint az enciklopédia az érzékeny történelmi eseményekről egyoldalúan, a KKP ízlését kiszolgálva fog írni, vagy egyszerűen hiányozni fognak belőle egyes szócikkek, például a Tienanmen téri vérengzés.

Kapcsolódó Cikkek