2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Egyéb Szolnok

Kisöpörte a Dózsa az Egert

Az idei magyar férfi vízilabda-bajnokságnak – akárcsak a korábbi kettőnek – egy nagy talánya volt: vajon letaszítják-e a trónról a Szolnoki Dózsa-Közgép két éve regnáló legénységét. A válasz a múlt héten megszületett.

Az előjelek nem voltak egyértelműek: a szezon második részében lehengerlő teljesítményt nyújtott a későbbi döntős ZF Eger, amely a középszakasz nyerteseként pályaelőnnyel várta az elődöntőben a Ferencvárost. Az Euro Kupa-győztes zöld-fehérek azonban nem fejtettek ki komoly ellenállást, hiszen a hevesiek mindössze egy találkozón lerendezték a párharcot. Varga Déneséket ellenben kőkemény küzdelemre kényszerítette a legjobb négy között az OSC, és csak a harmadik összecsapáson billent a mérleg nyelve Szolnok felé.


Kis Gábor (sapka nélkül) világszínvonalú centerjátékot nyújtott (Fotó: MTI/Komka Péter)

Így érkezett el tehát a bajnoki finálé, amelyen egy fitt, pályaelőnyt élvező Eger, valamint az elődöntő hevületét még magában hordozó Dózsa nézett farkasszemet egymással. Úgy tűnt, hogy az egriek túlságosan rápihentek a döntőre, nem tudtak eléggé felpörögni, aminek az lett az eredménye, hogy hazai medencében kaptak ki egy huszáros szolnoki roham után 13-7-re. A tiszaligeti vízilabda-arénába az egyenlítés vágyával érkeztek Dabrowski Norberték, és jó kezdés után vezettek is a második találkozón, ám a szép remények úgy illantak el, mint a medencében a habok: a Varga–Vámos–Prlainovics henger irányításával fordított a címvédő, és végül 9-6-ra behúzta a meccset. Majd jöhetett múlt hét szerdán a harmadik etap, ismét Egerben a Bitskey Aladár Uszodában. A hazaiaknak a túlélés volt a tét, a vendégeknek pedig a megdicsőülés. Meglepetésre ez a meccs volt a legsimább, hiszen Deckerék mindössze három gólra voltak képesek hazai vizeken, a Szolnok pedig nyolcat vágott. Andrija Prlainovics ebből négyet vállalt magára, így hathatósan közreműködött abban, hogy már első szolnoki évében magyar bajnok legyen.

Eger, 2017. május 10.
A bajnok Szolnoki Dózsa-Közgép játékosai a kupával, miután a férfi vízilabda országos bajnokság döntőjének harmadik mérkőzésen is győztek a ZF-Eger ellen az egri Bitskey Aladár Uszodában 2017. május 10-én.
MTI Fotó: Komka Péter

Nemcsak csapatban alkottak nagyot idén a szolnokiak, hanem egyéniben is: Varga Dénes például 87 találatával gólkirály lett, húszat verve a második Alex Bovenre. A magyar válogatott ásza akció- és büntetőgólok tekintetében is az élen végzett, de az említett Prlainovics is rendre az első tízbe került e statisztikákat figyelembe véve.


Jár a pacsi a drukkerektől (Fotó: MTI/Bugány János)

Cseh Sándornak és együttesének kijárt csütörtökön a méltó ünneplés a Kossuth téren, de a mese itt még nem ér véget: május 25–27. között jön a Bajnokok Ligája Final Six, ahol az érem akár ugyanilyen fényesen is csilloghat!

Megy a bajnoki menet a Kossuth térre (Fotó: MTI/Bugány János)

Kapcsolódó Cikkek

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.