2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Belföld

Kiszámítható a magyar családok támogatása

A kormány évről-évre emelte a családok támogatására szánt összeget, ennek eredményeképp a magyar családok hosszú távon és kiszámíthatóan építhetnek a különböző támogatási formákra – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

Novák Katalin elmondta, jövőre 1900 milliárd forint jut a családok támogatására, ez 2010-hez képest majdnem kétszer akkora összeg, 2017-hez képest pedig hétszázalékos emelkedés.


A két évvel ezelőtt meghirdetett és azóta folyamatosan bővített otthonteremtési programra 2018-ban 226 milliárd forint jut, az ingyenes gyermekétkeztetésre 80 milliárd forintot szánnak, és 2018-tól már az első kilenc évfolyamban ingyen kapják a gyerekek a tankönyveket. Az elmúlt két évhez hasonlóan jövőre tovább nő a kétgyerekesek családi adókedvezménye, így havonta már 35 ezer forint marad ezeknél a családoknál – ismertette a részleteket az államtitkár.

Hozzátette, a kormány már a házasságkötéstől kezdve támogatja a családokat, 2017-től pedig már két évig jár az első házasok adókedvezménye függetlenül attól, mikor születik az első gyerek, majd a fogantatás harmadik hónapjától már a családi adókedvezményt is igénybe lehet venni.


Novák Katalin az M1 aktuális csatornán kifejtette: három típusú a családtámogatási forma van: a pénzbeli, például a gyermekgondozási díj (gyed) vagy a családi pótlék, az adókedvezmények, valamint a szolgáltatás típusú támogatások, úgy mint a bölcsődefejlesztések, az ingyenes tankönyv vagy gyermekétkeztetés biztosítása.

Az adókedvezménnyel kapcsolatban megjegyezte, hogy ennek összege három gyerek után is tovább emelkedik, minden további gyerek után havi nettó 33 ezer forint jár még pluszban.

Az államtitkár a Kossuth Rádióban szólt arról is, hogy 35 éve fogy a magyar népesség, de a tavalyi év mutatói bizakodásra adnak okot.

2010-ben felismerte a kormány, hogy tenni kell annak érdekében, hogy “saját erőből újuljon meg” a népesség. Magyarország minta lehet Európa számára, hogy nem csak a bevándorlással lehet a demográfiai krízist orvosolni – fogalmazott Novák Katalin.

Kapcsolódó Cikkek

 • Maul Pincészet – D’Art Maul 2016 Magnum

  Maul Pincészet – D’Art Maul 2016 Magnum

  A pince tulajdonosa ezt a bort azoknak ajánlja, akik művészi módon húzzák ki a dugót a palackból, úgy kínálják , mint ajándékot az érzékeknek és elegáns mozdulattal forgatják a poharat.

 • Tovább nő a családok támogatása

  Tovább nő a családok támogatása

  Jövőre minden eddiginél több forrást fordít a kormány a családokra, és további jelentős lépések várhatók, amennyiben a magyar emberek a nemzeti konzultáción megerősítik a kormány elképzeléseit.

 • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymást

  A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymást

  A roma és a magyar nép kultúrája kölcsönösen hatott egymásra, illetve a két népben közös a hit, a hagyományok tisztelete és a család szeretete – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a Roma Koordinációs Tanács hétfői budapesti ülésén.