2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb VIII.kerület

Kocsis Máté: „A függetlenségünk a tét”

„Mi azt gondoljuk, hogy a magyar érdeket mi, magyarok ismerjük a legjobban. Saját boldogulásunk, saját sorsunk pedig elsősorban rajtunk múlik” – fogalmazott Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, aki úgy vélekedik, Magyarország sorsa szempontjából döntő, hogy minél többen vegyenek részt a kormány által kezdeményezett nemzeti konzultációban. A Lokál Extra őt kérdezte.

– A kétkedők azzal támadják a nemzeti konzultációt, hogy ok nélkül megy szembe Brüsszellel. Ön szerint mi a valódi tétje?


– Magyarország és a magyar kormány óriási csaták, döntő ütközetek előtt áll. Brüsszel olyan tervekkel állt elő, amelyek veszélyeztetik Magyarország nehezen kivívott függetlenségét és sok küzdelem árán megóvott biztonságát. Brüsszel egyre több ügyben akar a fejünk felett dönteni. A brüsszeli bürokraták arra akarnak kényszeríteni, hogy töröljük el a rezsicsökkentést, engedjük be a migránsokat, és elvennék tőlünk azt a lehetőséget is, hogy szabadon dönthessünk az adócsökkentésekről és a munkahelyteremtés módjairól.

 – De miért? Ép ésszel könnyű belátni, melyek a brüsszeli döntések következményei. Kinek áll érdekében mégis mindez?


– Ha Brüsszel dönthet a rezsicsökkentésről, a bevándorlásról, a bérekről és az adókról, akkor csak a multik járnak jól. Ha Brüsszel dönthet a bevándorlásról, akkor Magyarország is tele lesz bevándorlóval.

– Min változtat a nemzeti konzultáció?

– A konzultációban való részvétel kiállás a nemzeti függetlenség mellett. Magyarország hatalmas nyomás alá került, ahhoz, hogy megakadályozzuk a brüsszeli bürokraták veszélyes terveit, mindennél nagyobb szükség van a magyar emberek támogatására. Hiszen egész más úgy tárgyalni a Brüsszellel folytatott vitákban nemzeti kérdésekről, hogy a kormány a magyar emberek támogatását maga mögött tudja.

– Mégis, nem kevés egy ilyen kis ország ahhoz, hogy ilyen módon szembemenjen az unióval?

– Ezek a kételyek már korábban is felmerülték, és tessék: 2010-re a magyar családok eladósodtak, az országot hatalmas IMF-hitel súlya nyomta, az önkormányzatok a működésképtelenség határán egyensúlyoztak. 2010 után a Fidesz-kormánynak a szakadék széléről kellett visszarántania az országot. Ma Magyarország erősödik, mert 2010 után az adócsökkentés politikáját választotta, mert 7 év alatt létrejött 700 ezer új munkahely. A családi adórendszerrel és a rezsicsökkentésekkel a családok is megerősödtek. Szerintünk nagyon fontos mindezt megőriznünk.

– A nemzeti konzultáció tehát már a rezsicsökkentés, az adócsökkentés és a saját hatáskörű munkahelyteremtés védelméről is szól. Az eredeti probléma azonban a Brüsszel által erőltetett betelepítési kvóta. Valóban ekkora veszélyt kell látnunk a migrációban, a betelepítésben?

– Mi itt, Józsefvárosban 2015 nyarán saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy mivel jár a migráció, amikor a bevándorlók ellepték a Keleti pályaudvart és a szépen felújított II. János Pál pápa terünket feldúlták. Ráadásul ez csak a kezdet volt, nem szeretnénk sem a kölnihez, berlinihez, párizsihoz vagy akár brüsszelihez hasonló támadások áldozatai lenni. A tömeges bevándorlással Európa kultúráját és társadalmait vissza nem fordítható átváltozás fenyegeti. A kényszer-betelepítés továbbra is valós veszély. Az EP határozatot fogadott el 2017 áprilisában, amely szerint ki akarják terjeszteni a menekült fogalmát, legalizálva a gazdasági bevándorlást. Az Európai Tanács nyáron esedékes döntése várhatóan arról fog szólni, hogy létszámkorlát nélkül, egy felülről nyitott állandó elosztási rendszert hozzanak létre az EU-ban. A 2016 őszén rendezett népszavazáson a kényszer-betelepítés ellen az emberek egyértelműen és világosan kinyilvánították akaratukat. A választópolgárok elsöprő többsége, 98 százaléka, 3,362 millió ember szavazott nemmel. A migrációs vita kimenetele önmagában is sorsfordító kérdés nemzetünk és Európa egésze tekintetében. A mostani konzultációs kérdőív jelentősége azonban még életbevágóbb: mekkora szavunk marad saját ügyeink intézésében, a sorsunk saját kezünkben marad-e.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.