EUR: 323,33 Ft
CHF: 286,23 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Veszprém

Konzultáció a felsőoktatásról

Konzultációsorozatot kezdeményezett dr. Navracsics Tibor uniós biztos a felsőoktatási intézmények gazdaságfejlesztésben betöltött szerepéről és lehetőségeiről. Elsőként a Pannon Egyetem és a város, illetve a térség képviselőivel egyeztetett.

Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosának elmondása szerint erre két oka is volt.


Fotó: Bertalan Melinda

Egyrészt nemrégiben végezték el az európai felsőoktatási stratégia felülvizsgálatát, amelynek keretében igyekeznek minél több egyetemmel, illetve a felsőoktatásban érdekelt minisztériumokkal és szervezetekkel megbeszélést folytatni arról, hogy a jövőben milyen irányba kell elmozdulnia a felsőoktatási politikának. Másrészt Európa-szerte egyre nagyobb igény van arra, hogy az egyetemek oktatási tevékenységük mellett a gazdaságfejlesztésben is dominánsan vegyenek részt.

Porga Gyula, dr. Navracsics Tibor és dr. Gelencsér András (fotó: Bertalan Melinda)

Navracsics Tibor hozzátette: nem véletlen, hogy éppen Veszprémben indította el konzultációsorozatát. A felmérések szerint ugyanis Veszprém megyében a legmagasabb a kutatás-fejlesztésre fordított támogatások aránya: míg az országos átlag csupán 1,3 százalék, a megyében ez a 2 százalékot is meghaladja. Ebből adódóan Veszprém megye az országos fejlesztési politika szempontjából is kiemelt tudástőkéjű régiónak számít, az uniós biztost pedig elsősorban az érdekelte, ebben hogyan működnek együtt a város, az egyetem és a térség képviselői és milyen fejlődési utakat látnak maguk előtt.


Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora szerint az intézmény meghatározó szerepet játszik a Nyugat-Pannon régió gazdasága szempontjából. Portfóliójából adódóan nagyon erős kutatás-fejlesztési tevékenységet képvisel, emellett szoros kapcsolatot ápol a gazdasági szereplőkkel is. Gazdasági szerepét erősítik a duális képzések is, amelyekben szintén élen járnak: több mint 100 partnerük van, és a részt vevő hallgatók száma jelentősen meghaladja az átlagot. Vannak ugyan még hiányosságok, de zajlik a rendszer finomhangolása – mondta el a rektor. Mindamellett szinte napi szintű együttműködést alakítottak ki az önkormányzattal is, az egyetem kulturális és társadalmi szempontból is a térség és a város meghatározó eleme lett .

dr.Navracsics Tibor uniós biztos, dr. Gelencsér András rektor és Ovádi Péter önkormányzati képviselő (fotó: Bertalan Melinda)

Ezt erősítette meg Porga Gyula polgármester is, kiemelve, hogy az intézménnyel öt évvel ezelőtt kötött  együttműködési megállapodást, amelynek már jól látszanak az eredményei. Ilyen például a közösen létrehozandó Európa Kulturális Fővárosa pályázat, az együtt működtetett Sziveri Intézet vagy a Modern Városok Program keretében létrejövő Aranyosvölgyi Tudáspark, amelybe a tartalomszolgáltató egyetem, a fenntartó önkormányzat mellett a térség gazdasági szereplői mint a szolgáltatások igénybe vevői is bekapcsolódnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.