EUR: 322,79 Ft
CHF: 285,79 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb

Kormány: Félrevezető az Európai Bizottság nemzeti konzultációról szóló állásfoglalása

A kormány messzemenőkig félrevezetőnek tartja az Európai Bizottság nemzeti konzultációról közzétett állásfoglalását, ezért saját állásfoglalást ad ki, amelyben kulcsfontosságú tényekre emlékezteti a bizottságot – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormány üdvözli, és fontosnak tartja, hogy a brüsszeli testület is kifejti a véleményét az egyes kérdésekről, azonban véleménye szerint az állásfoglalás messzemenőkig félrevezető, mert alapvető tényeket hallgat el, vagy ferdít el. Ezért a kabinet részletes állásfoglalást tesz közzé az egyes konzultációs témákról, és olyan kulcsfontosságú tényekre emlékezteti az Európai Bizottságot, amelyek a brüsszeli állásfoglalásból kimaradtak.


Az állásfoglalásból a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye kiemeli: miközben a Bizottság állítása szerint az energiapiaci liberalizáció árcsökkenéshez vezet, az uniós országokban 2010 és 2015 között átlagosan 20 százalékkal nőtt az áram ára, a gázé pedig 25 százalékkal. “Brüsszel most kivenné az áramár meghatározásának jogát a tagállamok kezéből, ezért kell megvédeni a magyar rezsicsökkentést” – írják.

A közlemény szerint miközben az Európai Bizottság maga is elismeri, hogy első körben 1300 bevándorlót akar Magyarországra telepíteni, addig állásfoglalásában hallgat arról, hogy létezik egy felső létszámküszöb nélküli javaslat is a bevándorlók elosztására. “Nem engedhetjük, hogy mások döntsék el helyettünk, hogy kivel éljünk együtt” – fogalmaz a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye.


Hangsúlyozzák, hogy a kormány az Európai Bizottság támadásai ellenére is fel fog lépni a “migránsbiznisz” ellen, mert nem tartja elfogadhatónak, hogy külföldről pénzelt aktivistacsoportok pereket indítsanak Magyarország ellen, kihasználva az elhibázott uniós szabályozást. Ennek költségeit ugyanis a magyar adófizetőknek kellene kifizetniük – teszik hozzá.

A közlemény szerint a kormány az adópolitika terén is fellép az ellen, hogy Brüsszel túlterjeszkedjen hatáskörein. Az Európai Bizottság kifogást emelt az internetáfa csökkentése ügyében, és csak 2015-ben háromszor függesztett fel adózással kapcsolatos kormányzati intézkedést, valamint a társasági adó hazai csökkentését is kemény nemzetközi támadások érték. Ezek a támadások csak megerősítették a kormány azon szándékát, hogy hazai kézben tartsa az adópolitikát – áll a közleményben.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ rögzíti: Magyarország Európa pártján áll, egy erős Európáért dolgozik, és azért akarja megreformálni a brüsszeli politikát, hogy Európa továbbra is a világ legjobb helye maradhasson.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.