2018. december 14., péntek
Szilárda

Belföld

Kósa Lajos: Az összes szocialista benne volt a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjának elvételében

Teljesen magyar specialitás lesz a nyugdíjas szövetkezeti rendszer felállítása – mondta Kósa Lajos az Origónak arról a törvényjavaslatról, amit közösen nyújtott be Harrach Péterrel.

A Fidesz frakcióvezetője a lapnak adott interjúban beszélt arról is, hogy milyen szakmaterületeken jöhetnek létre ezek a szövetkezetek, melyik országban működik hasonló nyugdíjas-szövetkezeti rendszer és, hogy mikor fogadhatja el a parlament ezt a törvényt.


Ez a típusú szövetkezeti forma a diákok esetében már nagyon régóta létezik Magyarországon. A Fidesz-frakció 2010 óta komoly harcot folytatott Brüsszellel, hogy a diákszövetkezetek az uniós joggal összhangban működjenek. Mostanra összeállt a teljes rendszer, és így tudtunk lépni egy másik nagy társadalmi csoport, a nyugdíjasok felé. Az előzetes felmérések alapján  egymillió nyugdíjas érdeklődik a szövetkezetek iránt.  A nyugdíjasok a diákokhoz hasonló jogi helyzetben vannak, mivel ők is biztosítottak, és nem a munka törvénykönyve alapján, hanem szövetkezeti tagként, személyes közreműködőként, külső szolgáltatási jogviszony alapján vállalhatnak majd munkát” – ismertette Kósa Lajos.

A politikus bejelentette, amint Áder János aláírja a jogszabályt létre jöhetnek a szövetkezetek.


De már most elindult a szervezkedés, mivel óriási az érdeklődés.  Nemcsak a nyugdíjasok, hanem a munkaadók is megkezdték a szövetkezetek létrehozásának előkészítését,  mivel az ő érdekükben is áll a rendszer kiépítése. Jó példa erre, hogy ha egy kereskedelmi láncnak van egy falusi kisboltja, azt a speciális nyitva tartás miatt (reggeli és délutáni egy-két órás nyitva tartás) sokkal inkább érdemes olyan dolgozóval üzemeltetni, aki nem a munka törvénykönyve alá tartozik. Egy nyugdíjas-szövetkezettel való megállapodás a munkaadónak is kedvezőbb adózási szempontból, mint ha valakit teljes munkaidőben alkalmaznia kellene “- tette hozzá az Origónak adott interjúban Kósa Lajos.

A 13. havi nyugdíj elvételét Botka László is megszavazta, ami miatt minden bizonnyal lelkiismeret-furdalása van. Mi a 13. havi nyugdíj ellentételezését úgy oldottuk meg, hogy a rezsicsökkentés révén egy hónapnyival több pénz maradt az idősek zsebében. Azt gondolom, hogy a szocialisták ígérgetése nem lesz eredményes, mivel sokan emlékeznek arra, hogy ki vette el korábban ezt a juttatást: Botka László, Hiller István, Molnár Gyula, az összes szocialista benne volt a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjának elvételében” –hangsúlyozta a politikus.

Kapcsolódó Cikkek