2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Belföld

Kőszegi Tamás, a bukott HÖK-ös

Fénylő üstökösként robbantak a hazai politikai életbe, de a választók előtt „sötét lovak” a Momentum Mozgalom ifjú vezetői. Sorozatunkban bemutatjuk a Momentum valódi arcait, akik fiatalságuk ellenére is őriznek már csontvázakat szekrényeikben. Kőszegi Tamás az egyetlen momentumos, aki már HÖK-ösként is óriásit bukott.

Csütörtökön bemutattuk Zaránd Pétert, aki ELTE EHÖK-elnökként rendet rakott, amikor 2014-ben a fonyódi gólyatáborban megerőszakoltak egy diáklányt. Nos, Kőszegi Tamás volt az egyik HÖK-ös, aki azt a gólyatábort szervezte.


Kőszegi Tamás, a Momentum tagja, aktivistája korábban az ELTE Tanító és Óvóképző Kara hallgatói önkormányzatának gazdasági alelnöke, valamint az ELTE EHÖK gazdasági és pályázati adminisztrációért felelős referense volt. Karrierje akkor „indult be”, amikor főszervezője lett az ominózus, 2014. augusztus végén megrendezett, „Multikulti Gólyatábor” nevű fonyódligeti rendezvénynek. Mint ismert, ez volt az a gólyatábor, ahol a szervezők által alkalmazott fotós, bizonyos K. Szilárd megvert és megerőszakolt egy fiatal nőt. K. Szilárd 2015-ben, miután kilenc évet kapott, a TV2-nek úgy nyilatkozott: az ő tetténél sokkal durvább dolgok történnek a gólyatáborokban, csak azok nem kerülnek napvilágra.

Az óriási botrány hatására visszahívták a hallgatói önkormányzat vezetői közül Kőszegi Tamást, aki addig 1,844 millió forintot rakhatott zsebre HÖK-ösként. Az Origo információi szerint az időközben szakot váltó Kőszegi ma már az ELTE informatikai karának hallgatói önkormányzatát erősíti. Az Origo szerint Kőszegi többször közölte: „szereti a HÖK-világot” és az „egyetemi évek a legszebbek”.


A Momentum Mozgalom csütörtöki lapzártánk után küldött válaszából kiderült, hogy Kőszegi jelenleg a párt oktatáspolitikai és az informatikai munkacsoportjainkban végez munkát. Ugyanakkor cáfolták, hogy Kőszegi jelenleg tagja lenne az ELTE informatikai karának hallgatói önkormányzatának. Kőszegi saját szerepét, így látja a fent idézett gólyatábori nemi erőszakkal kapcsolatban.

– A TÓK-os gólyatáborban, amikor tudomásomra jutott a bűncselekmény (vagy annak gyanúja), bezártam őt (feltehetően később nemi erőszakért elítélt K. Szilárdot – a szerk.) a faházba, tájékoztattam a csapatot a fejleményekről és megkezdtük az “intézkedést”, melynek természetesen első pontjaként a feltételezett áldozattal beszéltem, próbáltam minél több információhoz jutni, hogy a rendőrséget kompetens módon tudjuk segíteni a munkájukban. Az üggyel kapcsolatban a lelkiismeretem tiszta – írta.

Nem perelnek, mert nincs okuk

A Momentum bevallotta, hogy tényleg milliós összegeket tehettek el a Momentum vezetői még HÖK-ösként – írta a Spíler Blog. Orosz Anna hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt is elmondta, hogy a nevek stimmelnek, az összegek stimmelnek, ezért nem is perlik be az Origót. Az Origo korábban arról számolt be, hogy a Momentum tagjai egyetemi tanulmányaik ideje alatt komoly pénzeket tehettek zsebre a hallgatói önkormányzatokban. A cikk egyébként a Soros György által fenntartott Átlátszó összesítésén alapult.

 

Hiányzik még 470 ezer

Szerdai lapzártánk után röviddel érkezett a Momentum Mozgalom szóvivőjének válasza, amelyben részletezték Zaránd Péter HÖK-ös kifizetéseit. Ezt most közöljük, ugyanakkor visszautasítjuk, hogy a Lokálban megjelenő, a Momentum vezetőiről szóló cikkeknek lejárató szándéka lenne. Ahogy azt is, hogy szándékosan nem közöltük a választ. Amennyiben a Momentum válaszol kérdéseinkre, azt mindig közöljük. A Momentum szerint Zaránd különböző ELTE EHÖK- és HÖOK-tisztségeiért összesen 4 millió 320 ezer forintot vett fel. Ezenkívül Zaránd korábbi két, összesen 1 millió 610 ezer forintos utalásról azt mondta: a Jurátus kari lap szerzőinek járó kifizetésekre kapta. Ez összesen 5 millió 930 ezer forint. Az Átlátszó blog HÖK-monitora szerint azonban Zaránd összesen 6,4 milliót kapott. A Momentum szerint Zaránd sosem dolgozott az MSZP-nek, szerintük névegyezésről lehet szó.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magyar Levente: a mostani évek Magyarország évei

  Magyar Levente: a mostani évek Magyarország évei

  Magyarország teljesen más helyzetben van, mint 2010 előtt, az elmúlt kilenc évben emelkedett az életszínvonal, erőssé és stabillá vált a gazdaság, Európában is tekintélyes nemzetté emelkedett fel a magyar – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton.

 • Kicsi a bors, de erős! Mini kocsi, óriási élmény

  Kicsi a bors, de erős! Mini kocsi, óriási élmény

  Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a meglepkék kínálatában ez az egyik legőrültebb extrém szabadidős tevékenység. Első ránézésre leginkább a 30-as, 40-es évek versenyautóinak kicsinyített másaira hajaznak ezek a Mini Hot Rodok, ám van az a mondás, hogy “kicsi a bors, de erős”.

 • Magyarország első okosvárosa lesz a Ligetben

  Magyarország első okosvárosa lesz a Ligetben

  Magyarország egyik első okosvárosrésze jön létre 2023-ra a Liget Budapest Projekt révén. A Smart Liget koncepciója az Európában is egyedülálló megoldásokkal a városrészt a főváros egyik legkörnyezetbarátabb, zéró károsanyag-kibocsátással működő helyévé teszi.

 • Újra beégett Karácsony

  Újra beégett Karácsony

  Tarlós István főpolgármestert akarta lejáratni legújabb videójában Karácsony Gergely, de visszanyalt a fagyi, ugyanis az ellenzéki jelölt kisfilmjében rosszul írták le azt, hogy Budapest.