EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Nagykanizsa

Kötetben a múlt

Előfordult, hogy a megyei bíróságot is kirabolták, az 1940-es években pedig a zalaegerszegi járásbíróság elnökének a foci okozott gondot. Hasonló kuriózumokra bukkanhatnak azok, akik a kezükbe veszik a Bírósági históriák című kiadványt.

A nem jogi, hanem ez idáig feltáratlan bírósági érdekességeket bemutató 40 oldalas füzet kiadását az Országos Bírósági Hivatal Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázata támogatta, amely a Zalaegerszegi Törvényszéknek immár a harmadik sikeres projektje. Előbb egy bírósági arcképcsarnokkal bővült a korábbi törvényszéki tárlat, 2015-ben egy különleges történetnek állított emléket a bíróság, amikor könyv jelent meg a zalai származású dr. Vlasics Antal bíróról, akit halálos lövés ért munkahelyén, a marcali járásbíróságon 1973-ban.


A kiadvány eljutott a megye könyvtáraiba és iskoláiba is (Fotó: Zalaegerszegi Törvényszék)

– A hagyományt folytatva törvényszékünk a 2016-ban kiírt pályázaton is indult, és a sikeres pályamunkának köszönhetően olyan kiadvánnyal gazdagítottuk a bírósági történelmet, múltat bemutató kötetek sorát, amely jól igazodik a mai kor elvárásaihoz: érdekes, innovatív, egyedi, könnyen és széles körben befogadható, humoros és a korosztályok széles körének szól. Ezenfelül pedig alkalmas a Nyitott Bíróság Program céljainak megvalósítására is – fogalmazott dr. Bartalné dr. Mentes Judit sajtószóvivő.

A kiadvány az 1900-as évek elejétől a II. világháborúig idéz fel különleges bírósági történeteket, amelyek dr. Horváth Zsolt, a lenti járásbíróság levéltáros végzettséggel is bíró elnökének mélyreható kutatómunkáját dicsérik. Egy-egy történet mellett érdekességek, magyarázatok, történelmi párhuzamok kaptak helyet. Így például kiderül, mi köze a zalai focinak a Magyar Országos Véderő Egylethez, megtudhatjuk, mivel foglalkoztak a joggyakornokok, és arra is fény derül, hogy egy, a megyeszékhelyen tevékenykedő bírát maga Ady Endre is megemlített egykoron.


A leírt történeteket fotókkal illusztrálták. Egy részük saját felvétel, a többség azonban az Országos Bírósági Hivatal engedélye nyomán a Fókuszban a bíróság című fotópályázat képanyagából került ki, és – egyetlen kivételtől eltekintve – mind zalai amatőr fotós alkotása, továbbá a kötetben helyet kapott múzeumi képanyag is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.