EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Hódmezővásárhely

Kozma doktor lehet az év házi gyermekorvosa

A hódmezővásárhelyi Kozma János lehet az év házi gyermekorvosa. A szavazás már lezárult, május 19-én derül ki, hogy ő vagy pécsi kollégája kapja meg az elismerést.

Kozma doktor utólag tudta meg, hogy jelölték, egy ismerőse szólt neki, és nagyon meglepődött. A szaktekintély elmondta, hogy majdnem hat évtizede gyógyít, és ha a sokéves munkát bármilyen módon elismerik, az jólesik az embernek.


Dr. Kozma János majd’ hat évtizede praktizál.

Kozma János a diploma megszerzése után rögtön Hódmezővásárhelyen kapott állást 1958. október 1-jén. Akkor segédorvos lett a kórház gyermekosztályán, de már az előtte való évet is ott töltötte. Az egyetem utolsó gyakorló éve volt ez, majd szigorlat és diploma következett.

Előtte még sohasem járt Hódmezővásárhelyen, és akkor nem is volt szándékában itt maradni. Az akkori kórházigazgató és a gyerekosztály főorvosa viszont mindenképpen azt akarták, hogy maradjon. Állást és lakhatást is ajánlottak.


1958 decemberében feleségül vette akkori menyasszonyát, majd a következő év májusában lakást is kaptak. Soha nem bánta meg, hogy itt maradt, ezt már a Pro Urbe-kitüntetése alkalmával is elmondta. Akkor és most is úgy gondolta, hogy érdekes és furcsa atmoszférája van a városnak. Akit ez megérint, azt soha nem engedi el. Egyébként egy Békés megyei kis faluból származik, később pedig Gyulán érettségizett. Már lassan hatvan éve viszont hódmezővásárhelyinek tartja magát.

Kozma: “Nagy empátia kell a gyermekorvosláshoz.”

Munkájában is sajátos hitvallást alakított ki. Úgy véli, hogy a gyermekorvosláshoz olyan empátia kell, amellyel a gyerekhez közel lehet kerülni, hogy ne féljen az orvostól. Már a vizsgálat előtt meg kell nyugtatni a kis beteget, ezt legjobban beszélgetéssel lehet megtenni. A vizsgálatot csak ezután lehet megkezdeni.

Szavaival élve: „A vizsgálatot és a gyógyítás menetét hideg fejjel, de meleg kézzel és meleg vizsgálati eszközökkel lehet csak elvégezni”.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.