2018. december 10., hétfő
Judit

Sport

Kulcsár: Amit ígértem, az megvalósul

A megválasztását követő napon máris munkába állt Kulcsár Krisztián. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) új elnöke nagyon elfoglalt lesz, hiszen merész álmot akar megvalósítani: újra főszereplővé tenné a sportvilágban az epizodistává süllyedt szervezetet.

– Ígérem, hogy amit a programbeszédemben elmondtam, az megvalósul. Ez azonban nélkületek, a segítségetek és munkátok nélkül nem jön létre. Számítok rátok – ezzel kezdte első MOB-elnöki beszédét Kulcsár Krisztián, aki sok elődjével ellentétben „csak” olimpiai ezüstérmet szerzett. Akár vért, verítéket és könnyeket is ígérhetett volna, hiszen kemény küzdelmek várnak rá a nagy cél, a MOB vezető szerepének kivívásáig.


Elődje, Borkai Zsolt kissé „nehezen élte meg” a búcsút az elnöki széktől.

– Ahogy telnek a percek, kezdem egyre jobban érezni magam – nyilatkozta Borkai az MTI-nek, és hozzátette, az elmúlt hét évben a szervezet elnökeként semmit nem tenne másként, és nem kíván tanácsot adni utódjának, aki viszont sok mindent másképp csinál majd.


Az alábbi, részben maga által kijelölt feladatok várnak az új elnökre, aki már megválasztása előtt kijelentette, hogy – legalábbis az első években – főállású tisztségviselőként dolgozik majd.

Az új elnök legfontosabb feladatai:

  1. Vissza kell(ene) szereznie a MOB önállóságát, hogy a jelenlegi reprezentációs szerep helyett újra határozott irányt tudjon szabni a hazai sportéletnek.
  2. Többször is beszélt a partnerségről, arról, hogy a szövetségi vezetők, sportolók előtt mindig nyitva lesz az ajtaja.
  3. Megerősítené a nemzetközi szakszövetségekben a magyar sportdiplomácia utóbbi időben meggyengült jelenlétét.
  4. Az állami támogatások miatt háttérbe szorult piaci alapú szerződésekbe is új életet lehelne, hiszen ez a független gazdálkodás egyik záloga.
  5. Elengedhetetlen a  sportlétesítmények utóhasznosításának felmérése, ez – is – elvezetheti Budapestet a nagy álomhoz, az olimpiai pályázathoz.
  6. A kommunikációt javítaná, már nem elég „egy jó honlap és egy-egy alkalmi sajtótájékoztató”.

Budapest, 2017. május 2.
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) új elnöke, a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatója beszél a MOB éves és tisztújító közgyűlésén a budapesti Danubius Hotel Helia szállodában 2017. május 2-án. Kulcsár Krisztián a szavazás második körében 108, míg Borkai Zsolt – aki 2010-től irányította a szervezetet – 51 voksot gyűjtött be.
MTI Fotó: Illyés Tibor

 

KERETES

Cím: Főtitkár lett az olimpiai bajnok
Lemondott tisztéről a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, dr. Bartha Csaba. Kulcsár Krisztián, a MOB megválasztott új elnöke a főtitkári feladatokkal az olimpiai bajnok öttusázót, Fábián László korábbi sportigazgatót bízta meg.

Kapcsolódó Cikkek