EUR: 323,58 Ft
CHF: 287,70 Ft
2018. december 12., szerda
Gabriella

Egyéb Eger

Különlegességeket bíráltak a borversenyen

Az Egri borvidék 34 borászata 181 bormintával nevezett a 2017. évi Egri Borvidéki Borversenyre, amelyet május elején rendeztek az egri Hotel Villa Völgyben. A hét kategóriát öt zsűri bírálta, amely idén nemzetközivé vált azzal, hogy Franciaországból egy bordeaux-i felnőttképzési szakiskola szőlészeti-borászati igazgatóhelyettese is beült a bírálók közé.

Ebben az évben újra bebizonyosodott, hogy az Egri borvidék borászai a lehető legmagasabb szinten értik a szakmát, a borvidéki borverseny színvonala pedig mindenhol megállná a helyét a világon – mondta Mészáros Kálmán, a Nébih borászati igazgatója, a csúcszsűri elnöke, aki már a tavalyi versenyen is elnökölt.


Tarsoly József egri hegybíró is kóstolt
Fotók: Lénárt Márton

Kategóriagyőztesek:

Legjobb fehérbor: Balga István, Nagy-Eged Egri Chardonnay Grand Superior 2015.

Legjobb Egri Csillag: Thummerer Vilmos, Egri Csillag 2015.

Legjobb Debrői Hárslevelű: Gecse István, Debrői Hárslevelű 2016.

Legjobb rozébor: Thummerer Vilmos, Egri Rozé 2016.

Legjobb vörösbor: Egri Korona Borház, Egri Shiraz 2014.

Legjobb Egri Bikavér: Thummerer Vilmos Egri Bikavér Superior 2012.

Legjobb desszertbor: Varga Pincészet Feldebrő, Egri Hárslevelű, kései szüret 2016.

Philippe Renard (bal szélen) és a mellette helyet foglaló Pierre Jean Combalier is zsűrizték borvidékünk nedűit

– Örömmel tapasztaltam, hogy az évjáratok nehézségeit a borászok tökéletesen tudták tudásukkal ellensúlyozni, ahogy azt is, mennyire komolyan veszik ezt a megmérettetést. Mindezek alapján bátran merem ajánlani, hogy az itt megszerzett érmeket, minősítéseket használják a borászatok, legyenek rájuk büszkék, a fogyasztóknak pedig azt, hogy azokat bátran vegyék figyelembe a vásárláskor – tette hozzá Mészáros Kálmán.

Az immár 21. alkalommal megrendezett versenyre minden eddiginél több, 184 minta érkezett, amelyet hét kategóriában értékelt öt zsűri. Az értékeléskor olykor ugyan kialakultak kisebb viták egy-egy tétel megítélésekor, de végül minden esetben sikerült megegyezésre jutni. Abban azonban a bíráló borászok és szakértők egyetértettek: az idei verseny a boroknak köszönhetően az egyik legszínvonalasabb volt a verseny történetében.


A borvidék vendége volt két francia szakember, Bordeaux-ból, egy felnőttképzési szakiskolából érkeztek, ahol a szőlészet és borászat kiemelt fontosságú. Az iskola felnőttképzési oktatási igazgatója, Pierre Jean Combalier és az iskola igazgatóhelyettese, Philippe Renard is rendszeresen bírál borversenyeken. Philippe Renard is örömmel fogadta a felkérést, hogy csatlakozzon a fehérborokat és a desszertborokat bíráló zsűrihez.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek