EUR: 323,44 Ft
CHF: 286,46 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Életmód

Látványosan beindultak a lakásépítések

A KSH adatai szerint a tavalyi 31 százalék után idén az első negyedévben országosan 47 százalékkal nőtt a megépült lakások száma az előző év azonos negyedévéhez képest.

Az első három hónap alatt a kiadott lakásépítési engedélyek száma 89 százalékos bővülést mutat, hasonló összehasonlítási alapon. Bár utóbbi mutató a magasabb bázisszámok miatt látványos lassulás a tavalyi egész éves 157 százalékhoz képest, már így is több tízezer lakás van a „csőben” – áll az OTP Ingatlanpont elemzésében.


Az Eurostat adatai alapján 29 ország közül tavaly Magyarországon nőtt legnagyobb arányban a lakásépítési engedélyek száma, mind a teljes évet, mind az utolsó negyedéves adatokat nézve. A most kiadott 9525 építési engedélynél utoljára 2007-ben volt jobb első negyedéves adat, míg a 2061 megépült lakás 2012 óta a legjobb évkezdet – azaz kezdenek beérni az elmúlt másfél évben kiadott építési engedélyek. A piac motorja egyértelműen Budapest, bár itt zömében az építkezések és tervezgetések zajlanak egyelőre: a 4395 kiadott építési engedély 220 százalékos növekedést jelent az előző év azonos negyedévéhez képest, miközben a mindössze 204 megépült lakás a tavalyi mutató fele. A fővárosban az elmúlt közel másfél évben havonta nagyjából ezer új lakás került a piacra. Az építők a fővároson kívül is aktivizálódtak: vidéken a nagyvárosok húzzák a piacot, némileg erőteljesebb bővülés pedig az ország nyugati felében tapasztalható.

Kapcsolódó Cikkek