EUR: 323,04 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Hódmezővásárhely

Lázár tíz kérdése a tram-trainről

Összesen tíz pontban kéri a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium állásfoglalását Lázár János a Szeged–Hódmezővásárhely tram-train beruházással kapcsolatban – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője a vásárhelyi sajtótájékoztatón.

Több mint tíz éve, 2006 óta zajlik a tram-train beruházás előkészítése. 2015 novemberében 23 milliárdra becsülték a beruházás teljes költségét, amiben a pályaépítés és a villamoskocsik vásárlása van benne. 2017 tavaszán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – eddig tisztázatlan okok miatt – azt javasolta, hogy a pálya-korszerűsítésre ne 13 milliárdot, hanem 32,5 milliárdot irányozzanak elő, a villamoskocsikra 16 milliárd forintot költsön a magyar állam. Így 23 milliárdról majd’ 50 milliárdra nőtt a beruházás várható költsége.


– A fejlesztés nagyon fontos, de nem bármilyen áron. Ezt a beruházást az ország akkor engedheti meg magának, ha döntő részben az Európai Unió támogatja. Ha a magyar adófizetőknek kell támogatniuk akár 40-50 milliárd forint erejéig, akkor Magyarország jelenleg ezt nem engedheti meg magának – fogalmazott Lázár János.

A miniszter tíz kérdést intézett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, többek között: a tárca támogatja-e a projektet, miért drágult meg jelentősen a beruházás, mi ennek az oka, és hogy tíz év alatt miért nem sikerült megfelelően előkészíteni a fejlesztést. Hozzátette, azt is tisztázni kell, hogy az Európai Unió mennyivel járul hozzá az építkezéshez és miért nincs még támogatási szerződés.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.