EUR: 323,09 Ft
CHF: 287,20 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Tech

Légtisztító mohafal Budapesten az erdő erejével – Videó!

Nem mindennapi fejlesztésre adta a fejét Budapest III. kerülete. Óbuda úgy döntött, hogy elébe megy a szmogriadóknak és egy intelligens informatikai megoldásokat tartalmazó, önfenntartó mohafallal tisztítják meg a kerület levegőjét.

A Németországban kifejlesztett technológia a CityTree névre hallgat, aminek lényege, hogy csökkentse a légszennyezettséget 275 városi fa levegőtisztító képességével. A megoldás igen helytakarékos, hiszen van 1, illetve 3,5 négyzetméteres helyet elfoglaló változata is. A szerkezet csökkenti a légszennyezettséget, továbbá digitális rendszerei gondoskodnak a folyamatos adatgyűjtésről, melynek eredménye a fal információs felületén meg is jelenik. Látható a pillanatnyi légszennyezettség és a mohafal teljesítménye számszerűen is.


A mohakazetták víz- és tápanyagellátását egy automatizált rendszer végzi, sőt saját esővíztartállyal is rendelkezik a szárazabb időszakokra. A CityTree működéséhez szükséges elektromos áramot napelemekből nyeri ki, melyet akkumulátorban tárol, így napszaktól függetlenül működhet. A fejlesztők gondoltak a huligánokra is, ugyanis a mohafalat, a kijelzőket, illetve a padot is vandálbiztosra, ráadásul időjárásállóra tervezte a német startup cég. A kicsi, de mégis hatalmas légzőfelülettel rendelkező növények a legnagyobb szmogriadók idején is hatékonyan szűrik, tisztítják a levegőt.

Kapcsolódó Cikkek