EUR: 322,79 Ft
CHF: 285,79 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Pécs

Legyen turista Pécsett!

Nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy turistának érezhessük magunkat. Pécsett léteznek ugyanis olyan helyek, amelyek mellett nap mint nap elmegyünk, de lehet, hogy nem is ismerjük a történetét. Csokorba szedtünk párat.

Hunyadi János szobra


Az első és sokak által kedvelt randihely a „ló farka”. Ez egy olyan találkozási pont a belvárosban, ahol barátságok, szerelmek kezdődhetnek, vagy éppen a hétvégi bulik indulhatnak. Napközben is rengetegen találkoznak itt, de azt kevesen tudják, hogy alkotója nem itt, a tér délkeleti részén helyezte volna el. Pátzay Pál szobrászművész eredetileg a szobrot a tér másik sarkába tervezte, hogy Hunyadi mutassa meg a hazafelé vezető utat a töröknek, de az akkori városvezetés mégis ezt a sarkot jelölte ki a szobornak.

A szobrot a nándorfehérvári diadalra és a hős halálának 500. évfordulójára emlékezve 1956-ban avatták fel fotók:PKK

 

Lakatfal


A pécsi lakatfal messze földön ismert. A turisták előszeretettel látogatják, mi, pécsiek pedig büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon itt kattantak az első lakatok. Egymásnak ellentmondó vélemények léteznek arról, hogy kik és mikor tették ide az első lakatokat, de talán amit a legtöbben ismernek, hogy Pécsen a diákok a ballagásukat követően helyeztek el a Janus Pannonius utcában apró zárakat, méghozzá azért, mert az iskolai szekrényük lakatjára többé nem volt már szükségük.

 

Számtalan legenda övezi a pécsi lakatfal kialakulását, de úgy tartják a ’70-es években kattant először itt a lakat

 

Sétatér

Ha pedig tovább folytatjuk az andalgást a városban, találhatunk egy olyan sétányt, amelyet nyáron előszeretettel használnak a helyiek, hiszen a gesztenyefák árnyékában romantikusan lehet korzózni. Ennek szintén régre visszanyúló múltja van. A gesztenyefákkal szegélyezett részt Felső Sétatérnek, míg a szökőkút környékét Alsó Sétatérnek nevezték. Régebben vasárnaponként a székesegyházi misére igyekvő emberek itt korzóztak órákon keresztül.

 

Városfal

Európa-szerte is ritkaság, hogy ekkora területen bejárható és megnézhető az egykori védmű. Nem volt ez mindig így, hiszen csak a 60-as években kezdték el kiszabadítani a környékbeli házak „fogságából” a városfalat. A jövőre nézve pedig olyan elképzelések is vannak, hogy a nyugati-északnyugati szakaszon sétányt alakítanának ki. A pécsi városfal több mint 500 éve épült, magyarországi viszonylatban a legjobb és leghosszabb várfalak közé sorolhatjuk, közel 4,5 kilométer hosszú.

Egykoron több mint nyolcvan erős bástyával rendelkezett a pécsi városfal, ma már a szerelmesek és turisták kedvelt helye

Kapcsolódó Cikkek

  • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

    A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

    Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

  • Adományokat osztottak

    Adományokat osztottak

    250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

  • Egyedi értékeket őriznek

    Egyedi értékeket őriznek

    A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

  • Adózni kell az AIRBNB után

    Adózni kell az AIRBNB után

    Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.