2018. december 14., péntek
Szilárda

Külföld

Lekapcsolják a párizsi Eiffel-torony fényeit

A francia kormány Nagy-Britanniával együtt folytatja küzdelmét a terrorizmus ellen – jelentette ki keddi közleményében Emmanuel Macron francia államfő.

A nyilatkozatban, amelyet az elnöki hivatal hozott nyilvánosságra, Macron bejelentette, hogy telefonon beszél Theresa May brit kormányfővel, és folyamatosan tájékozódik az éjszakai manchesteri támadással kapcsolatos vizsgálatról.


A brit rendőrség kedd reggel bejelentette, hogy a manchesteri fedett arénában, egy koncerten végrehajtott terrortámadás 22 életet követelt, és a halottak között gyermekek is vannak.

Édouard Philippe francia miniszterelnök “a leggyávább terrorizmusnak” minősítette a robbantást, különös tekintettel arra, hogy azzal szándékosan gyermekeket vettek célba. A kormányfő mély szomorúságát fejezte ki, és “a francia nép megingathatatlan barátságáról” biztosította a briteket.


A francia kormány a biztonsági intézkedésekre vonatkozóan új utasítást adott ki a sport- és kulturális rendezvények szervezőinek – jelentette be kedden a tévében ismertetett közleményében Gérard Collomb belügyminiszter. “Számos utasítást adtunk a sport- és kulturális rendezvények szervezőinek, hogy a lehető legjobb védelmet biztosítsuk állampolgárainknak” – mondta. Hozzátette, hogy az utasításról szóló jegyzéket a rendőrparancsnokok körében terjesztik.

Kedd éjféltől lekapcsolják a párizsi Eiffel-torony fényeit a manchesteri merénylet áldozatainak tiszteletére – közölte Anne Hidalgo polgármester.

A francia főváros nevezetességét rendszeresen használják hasonló tisztelgésre. Így történt például a 2015. november 13-i párizsi terrortámadást követően, de 2016 decemberében a franciák együttérzéséről biztosították az észak-szíriai Aleppó lakosait is, továbbá tisztelettel adóztak a londoni, a szentpétervári, illetve a stockholmi terrormerényletek áldozatai emlékének.

Hidalgo kijelentette:”Párizs éjféltől az Eiffel-torony fényeinek leoltásával tisztelettel adózik az áldozatok emléke előtt. Manchesterben a terroristák azokat a közös értékeket akarták megtámadni, amelyek a mieink is, elkötelezettségünk megingathatatlan a demokrácia, a szabadság, az emberiesség és az együttélés iránt” – mondta. A polgármester szerint a városoknak össze kell fogniuk a kiszámíthatatlan és állandó veszélyekkel szemben.

Kapcsolódó Cikkek