EUR: 323,31 Ft
CHF: 286,49 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb VIII.kerület

Lelket adni a „Nyóckernek”

Időutazás a nyolcadik kerület időtlen részébe: egy fiatal író több mint 130 története azokról, akiket a történelem ott felejtett Budapest szívében. Ez Pál Dániel Levente új kötete.

– Miközben a Palotanegyed és a kerület több frekventált része gyorsan fejlődik, ha az ember átjön a körút túloldalára, a Kálvária tér, a Magdolna negyed vagy a Diószeghy Sámuel utca vidékére, egy egészen másik Józsefvárost lát – mondta el a Lokál Extrának Pál Dániel Levente író, aki nyolc évvel ezelőtt költözött az említett Kálvária tér közelébe, és aki most Az Úr nyolcadik kerülete címmel szépirodalmi kötetet jelentetett meg az itt felszedett történetekből. Így jellemezte ezt a másik Józsefvárost: – Egy „preinternet” világ, ahol még találkozni harmincéves autókkal. Azoknak az embereknek a lakóhelye, aki nem tudtak vagy nem akartak továbblépni. Mintha ez a világ itt az időn kívül állna.


Fotó: Bach Máté

Pál Dániel Levente nem sokkal nyolcadik kerületi betelepülése után kezdte írni azokat a történeteket, amelyekből több mint 130-at válogatott be a mostani könyvbe. Mint elmondta, hamar rájött, hogy a talált anyagot nem akarja szétszórni, ezért építkezni kezdett: a könyvvel azonos című Facebook-oldalt ma már több mint háromezren követik, köztük nagyon sokan itt élők, vagy olyanok, akik rövidebb-hosszabb ideig laktak a kerületrészben.

– Az ő észrevételeik erősítettek meg abban, hogy érdemes az anyagból könyvet összeállítanom – árulta el a szerző.


Józsefváros régóta az írók és a filmesek kedvelt témája. Mindannyian ismerjük Molnár Ferenc Pál utcáját, Múzeum- és Füvészkertjét, Fejes Endre „ezerszer áldott nyolcadik kerületét”, Bereményi Géza Teleki terét, vagy a számos Szomjas György-filmben látható Gólya presszót. A kérdésre, hogy véleménye szerint sikerült-e új színt felrakni a palettára, Pál Dániel Levente határozottan válaszolt:

– Én csak lelket akartam adni a kerületnek. Megmutatni, hogy mi és ki van a sokszor tragédiákat bemutató rövid sajtóhírek mögött. És nagyon igyekeztem, hogy szeretettel írjak. Az írónak nem dolga, hogy ítéletet mondjon, minden történetbeli karakteremet szeretem. – Az író hozzátette: – És fontos volt, hogy mindezt humorral tegyem. A kortárs magyar irodalom inkább sötétebb tónusokat használ. Ez egy vállaltan humoros könyv.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.