EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Külföld

Lengyel belügyminiszter: a kvóták elfogadása rosszabb lenne a brüsszeli eljárásnál

Rosszabb következményekkel járna a menekültelosztási kvóták elfogadása, mint amilyen az Európai Bizottság által a kvóták elutasítása miatt kilátásba helyezett kötelezettségszegési eljárás – jelentette ki Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter szerdán a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

Az Európai Bizottság (EB) keddi bejelentésére vonatkozóan, miszerint Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország, Magyarország és Ausztria ellen, ha júniusig nem kezdik el az uniós megállapodás szerint a menekültek befogadását, Blaszczakot az egyik rádióműsorban megkérdezték: nem lenne-e jobb teljesíteni azt a kvótát, amelybe 2015 őszén az előző lengyel kormány beleegyezett.


“Ez kétségtelenül rosszabb lenne” – válaszolta a belügyminiszter. “Lengyelország és a lengyelek biztonságáról van szó, az előző kormánykoalíció valóban kockára tette ezt” – jegyezte meg a tárcavezető, és rámutatott arra, hogy a legutóbbi felmérések szerint a lengyelek 74 százaléka ellenzi a menekültek befogadását.

Blaszczak úgy vélte: a kényszerű menekültelosztás csak növeli a bevándorlás körül kialakult konfliktust. A bűnözést csak ösztönzi, “ha az embercsempészek látják: azok, akiket ők Európába juttatnak el, más országokban találnak menedékre” – mondta.


Utalt a Nyugat-Európában történő terrortámadásokra, s megjegyezte: a nyugat-európai országok problémái a gyarmati múltban gyökereznek. Hozzátette, hogy ezek az országok egykoron hasznot húztak az afrikai és az ázsiai gyarmataikból, most pedig “benyújtották nekik a számlákat”, amelyeket ők Lengyelországgal is meg akarnak fizettetni.

Megerősítette: a kvótaügy egyik fő téma lesz az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli találkozóján. “Ez valóban az EB által Lengyelországra gyakorolt nyomás fő tárgya” – szögezte le, aláhúzva: álláspontja ez ügyben “változatlan és egyértelmű”.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök már kedden hangsúlyozta: a lengyel kormány nem egyezik bele, hogy Lengyelországra vagy más uniós tagállamokra rákényszerítsék a menekültelosztási kvótákat.

Kapcsolódó Cikkek