EUR: 322,78 Ft
CHF: 285,77 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Sopron

Lord 45

Komoly mérföldkőhöz érkezett a Lord, az országosan ismert zenekar ugyanis fennállásának negyvenötödik évfordulóját ünnepli. A csapat soproni tagjával, Pohl Misivel beszélgettünk a félelmetes Aréna-buliról, az új lemezről, no meg az elmúlt évtizedekről.


– Mit jelent nektek ez az évforduló?
– Mondanom sem kell, hogy nagyon sok időről van szó. Két gyermek nőtt fel mellettem. Ez óriási idő, még emberi években is sok, pláne egy zenekar életében. Én 1981-ben csatlakoztam a zenekarhoz, azóta folyamatosan tagja vagyok. Mindannyian büszkék vagyunk a jubileumra. Nehéz ezt megérni, de ne szomorkodjunk. A Lord világéletében pozitív volt, pozitív gondolkodású zenészekkel.


Pohl Misi igazi jelenség a színpadon
Fotó: Istenes Klári / Nagy Csaba

– Ennek is köszönhető ez a hosszú időszak?
– Biztosan van benne valami… Szerethetsz, akarhatsz negyvenöt évesnek látszani, de ezt elérni nem egyszerű.
– Mit emelnél ki ebből a hosszú időszakból? 
– Minden megmozdulásunk emlékezetesen zajlott le, és tulajdonképpen pozitívan álltunk mindenhez. Bár az 1991-től 2000-ig tartó időszak nem volt egyszerű, amikor többen kiléptek a csapatból és egyedül maradtam régi Lord-tagként, de megoldottuk. A rajongók kérték, hogy ne hagyjuk abba. A dalok, a szöveg, az egész Lord-élményvilág megvolt, nem volt kérdéses a folytatás.
– Neked mit jelent lordosnak lenni?
– Mindig megpróbálok megfelelni, mint ahogy a zenekar többi tagja is. Amikor játszunk, akkor játszunk. Nincs nagy buli, nincs kis buli. A zenekar egyik ismerőse mondta azt, hogy a Lordot kilencven százalék alatt játszani még nem hallotta és nem látta.
– Ami nem meglepő, mert az egyik legjobb, élő zenét játszó csapatról van szó.
– Élőben biztos jól muzsikálunk, legalábbis ezt mutatják a visszajelzések. Minden koncertünkön odatesszük magunkat.

Fotó: Istenes Klári / Nagy Csaba

– Számít az, hogy a soproni közönségnek zenélsz?
– Ha azt mondanám, hogy igen, számít, akkor hazudnék. Bárhol lépünk fel az országban, mi saját magunkat képviseljük, persze nem felejtem el, hogy soproni vagyok. Nagyon szeretem Sopront, soha nem mennék el ebből a városból, de nem szabad közönség és közönség között különbséget tenni.
– Időről időre jelentkeztek új albummal. Most is itt van egy.
– A Lord soha nem arról volt híres, hogy minden évben lemezt készít. Amikor úgy érezzük, megértek a dalok arra, hogy kiadjuk őket, akkor jelentetjük meg az albumot. Az új korong címe Lord 45, tehát igen aktuális. Februárban, az Aréna-koncertre jött ki. Brutális lett. Egy zenésznek persze nem az a dolga, hogy kritizálja a saját anyagát, de szerintem tényleg nagyon jó.
– Ez számadás is a jubileum kapcsán?
– Nem, egyik dal sem szól a visszaemlékezésről. Úgy éreztük, most jött el az ideje, hogy ezeket a számokat a nagyközönség elé tárjuk.


Félelmetes hangulat volt az Aréna koncerten
Fotó: Kertész Róbert

– Említetted az Aréna-koncertet. Hogy sikerült?
– Erről csak azt tud mesélni, aki átélte. Sokan féltettek minket a koncert kapcsán, hogy túl kicsik vagyunk oda, és mi lesz, ha megbukunk. Közel nyolcezren buliztak a helyszínen. Bizakodva vártuk és félelmetesre sikerült. Olyan ünnep volt, amilyet nagyon kevesen tudnak maguk mögött. Az egyik rendezvényszervező küldött egy SMS-t, amelyben azt írta, hogy ilyen hangulatú koncerten még nem járt. Egy film is megjelenik majd róla, hiszen húszkamerás stáb vette fel a koncertet, amiből az év végére tervezünk egy DVD-t. Nyilván az sem fogja visszaadni azt az őrületet. Azért is marad örök emlék, mert önálló zenekarként ennyi ember előtt még nem játszottunk. Aki eljött erre a koncertre, csak ránk volt kíváncsi. Az első perctől az utolsóig úgy énekelt a közönség, hogy az félelmetes volt!
– Idén milyen nagy durranás várható még a Lordtól?
– Ötvenkilenc buli van már lekötve. Nagyon jó érzés, amikor az embert keresik.

– Mit üzensz a fiatal generációnak?
– Zenéljenek, mert az lélekemelő dolog. Nem biztos, hogy kifizetődő, de sok-sok örömet okoz.
– Van benned bármilyen hiányérzet?
– Nincs. Az Arénában fellépni, azt megtölteni rangot jelent. Aki nem élte át, nem is tudja, mit jelent.

1981 óta erősíti a Lordot Pohl Mihály
Fotó: Istenes Klári / Nagy Csaba

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.