EUR: 322,79 Ft
CHF: 285,79 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Luxushajókon érkeznek a migránsok Európába

Migránsok ezreit csempészik Európába luxushajókon. 2016. január óta mintegy kétezer illegális bevándorlót hozhattak Európába ukrán csempészek.

A migránsok jellemzően a nyugat-törökországi Izmir városában kezdik meg útjukat olyan hajókon, amiket elméletileg turistáknak tartanak fenn. Ezt követően Máltára vagy Szicíliába indulnak, ez körülbelül 3-4 napos utat jelent – írja a Híradó.hu.

A többmilliárd dolláros üzletben egyetlen utastól 7 ezer dollárt kérnek el, a magas ár ellenére is kifizetik, mivel sokkal kevésbé rizikósabb, mint egy halászhajón hánykolódni harmad ennyi pénzért.


Az olasz hatóságok és az unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex adatai alapján nyolc ukrán csempész tartóztattak le Szicíliában a múlt hónapban, miután jachtjukat feltartóztatta az olasz parti őrség. Hat másikat Máltán és Krétán kaptak el, mindegyikük hajója nagyjából 30 migránst szállított, akik Szíriából, Afganisztánból, Pakisztánból, Szomáliából vagy Irakból indultak el.

Szintén a Frontex adatai szerint tavaly 42 ukránt tartóztattak le, amiért illegális bevándorlókat szállítottak Törökországból uniós országokba.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek