2018. december 14., péntek
Szilárda

Életmód

Magyar találmány segíthet a fülzúgástól szenvedőkön

/Fotó: Illusztráció – Profimedia

Az Egyesült Államokban tízből egy embert érint, és hazánkban is megközelítőleg félmillióan tapasztalják meg naponta a hosszabb-rövidebb ideig tartó fülzúgást. Az elhúzódó probléma kezelésére hatékonyan alkalmazhatók a keringésjavító gyógyszerek, de több más módszer is létezik.

Az érintettek 36 százalékánál a fülzúgás szüntelenül jelentkezik, a csengéshez, zúgáshoz, sziszegéshez hasonló hangok az ébredés pillanatától kezdve lefekvésig megkeserítik mindennapjaikat.


– Az életminőséget negatívan befolyásoló tünetről van szó, fülzúgás esetén ezért nagyon fontos a mielőbbi kivizsgálás és a kezelés megkezdése – javasolja dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa. A fülzúgás kezelése előtt a páciens alapos kikérdezése, majd kivizsgálása szükséges, hogy a lehetséges kiváltó okokat megtalálják. Fel kell deríteni, hogy a háttérben áll-e szív- és érrendszeri, anyagcsere-, esetleg endokrinológiai, neurológiai, mozgásszervi, fogászati és természetesen fül-orr-gégészeti betegség. Fülzúgás nemcsak valamilyen meghatározott betegség miatt fordulhat elő, okozhatja a stressz vagy élvezeti szerek is, de jelentkezhet zajártalom, túlzott fizikai leterheltség, illetve valamilyen gyógyszer mellékhatásaként is.

– A rövidebb ideje jelentkező fülzúgás hátterében különböző okokból kialakult vérellátási zavar állhat, ezért ilyenkor a kezelés során rendszerint keringésjavítókat adunk, illetve a kezdeti időszakban, az első 10 napban leginkább a szteroidterápiától várjuk a javulást – magyarázza dr. Fülöp Györgyi, aki szerint a kellő folyadékbevitel minden időszakban fontos. – Ha a gyógyszeres kezeléssel sem érünk el érezhető javulást, akkor alternatív kezelési módok is szóba jöhetnek. A magyar kutatók által kifejlesztett – a korábban használtakhoz képest sokszoros teljesítményű – lágy lézerrel az utóbbi hónapokban igen jó eredmények születtek. A Bemer-terápia továbbra is jó alternatíva lehet, de fontos tudomásul venni, hogy általában csak 4–6 hetes, naponta alkalmazott kezeléstől várhatunk javulást. A fülzúgást elfedő, megfelelően kiválasztott hangot szintén tartósan javasolt alkalmazni, ez elősegítheti, hogy agyunk „elfelejtse” a berögzült hangot.


Kapcsolódó Cikkek