EUR: 322,78 Ft
CHF: 285,77 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Belföld

Magyarország minden eszközzel fellép Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramja ellen

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetével közös pénteki budapesti találkozóján biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy Magyarország minden eszközzel fellép Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramja ellen – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtóosztálya az MTI-vel.

A miniszter a találkozón elmondta, hogy a magyar kormány szoros figyelemmel követi a Koreai-félszigeten zajló eseményeket. Bár egyesek regionális kérdésként tekintenek az ottani feszültségekre, Magyarország szerint az észak-koreai fegyverkezés mára az egyik legnagyobb biztonsági fenyegetést jelenti a világra. A miniszter elismeréssel szólt a Koreai Köztársaság gazdasági és pénzügyi stabilitásáról, és arról, hogy az ország ellenáll a phenjani rezsim háborús hangulatkeltésének – írták.


Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a Koreai Köztársaság számíthat Magyarországra, a magyar kormány folytatni fogja az észak-koreai vezetésre nehezedő gazdasági és diplomáciai nyomás növelését támogató politikáját. Továbbra is támogatják a nukleáris és rakétaprogramok ellehetetlenítését szolgáló újabb szankciókat és az eddigiek teljes körű alkalmazását. “Magyarország már megtette a szükséges lépéseket, és mástól is ezt várja el” – áll a közleményben.

A dél-koreai ország budapesti nagykövete, Jim Gun Hjong az egyeztetésen mély aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Észak-Korea továbbra is semmibe veszi az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és folytatja nukleáris és ballisztikus rakétaprogramját. A phenjani rezsim felelőtlen és provokatív lépései közvetlen fenyegetést jelentenek a globális biztonságra – fogalmazott.


A nagykövet azt mondta: nagyra értékeli Magyarország elkötelezettségét a kérdésben, és azt, hogy nemzetközi fórumokon, így az EU-ban is ezt az álláspontot képviseli. Értékelése szerint Magyarország határozott fellépése hozzájárul a nemzetközi összefogás megszilárdításához.

A találkozón a felek üdvözölték az erősödő nemzetközi összefogást Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramjának megfékezése érdekében, és szorgalmazták, hogy minden állam vegyen benne részt. Kiemelték: Észak-Korea denuklearizálása mindenki közös érdeke, egy atomfegyverrel rendelkező Észak-Korea minden felelős nemzetközi szereplő számára elfogadhatatlan – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó Cikkek