EUR: 323,36 Ft
CHF: 287,32 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

Magyarország tele van névtelen hősökkel

Fontos feladat, hogy a magyar fiatalok szívében 1956 kerüljön ugyanarra a helyre, mint 1848 – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere pénteken Balatonkenesén, hangsúlyozva, Magyarország tele van névtelen hősökkel.

Balog Zoltán, aki az 56-os emlékbizottság elnöke is, abból az alkalomból beszélt, hogy Balatonkenesén ötezer pedagógus képzése fejeződött be az 56-os emlékév keretében.


Kiemelte: az 1956-os forradalommal kapcsolatban hatvan év után is olyan részletek derülnek ki, olyan fontos összefüggésekre lehet rávilágítani, amelyeket korábban nem ismertünk.

A miniszter szerint nem mindegy, hogy arra figyelünk csak, voltak hősök, akik a forradalom élére álltak, majd mártírok lettek, vagy végre elkezdünk figyelni arra, mi történt a saját falunkban, városunkban, vidékünkön, családunkban, mert “tele van Magyarország névtelen hősökkel”.


Balog Zoltán örömtelinek nevezte, hogy ötezer pedagógus részt vett a képzéseken, és javasolni fogja a kormánynak, hogy a közelgő évfordulókhoz kapcsolódóan is folytatódjanak a hasonló képzési programok.

A miniszter a rendezvényen arra is kitért, hogy tavaly 30 százalékkal többen jelentkeztek tanárképzésre, mint az azt megelőző évben. Balog Zoltán szerint a tanári pályát választók számának növekedése részben annak is köszönhető, hogy a kormányzat olyan ösztöndíjrendszert vezetett be, melyben aki vállalja, hogy legalább annyi ideig tanít a magyar oktatási rendszerben, ahány évig az ösztöndíjat kapta, az – a szak hiányszakma voltától függően – akár havi nettó 75 ezer forintos ösztöndíjat is kaphat.

Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa a képzést záró kerekasztal-beszélgetésen úgy fogalmazott: az embereket érdekli a történelem. Mivel sok új tudásanyag halmozódott fel, ami helyet követel magának, ezeket át kell adni a következő generációknak.

Az egy év alatt ötezer pedagógus részvételével, 69 alkalommal, 207 csoportban zajló képzés célja az volt, hogy a résztvevők ismerjék meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcra vonatkozó legújabb hazai és külföldi történeti kutatások eredményeit, kapjanak módszertani útmutatót a korszak tanításával kapcsolatban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ellenzéki képviselők élhettek vissza pozíciójukkal

  Ellenzéki képviselők élhettek vissza pozíciójukkal

  Az Alapjogokért Központ igazgatójának hétfői kommentárja szerint az Országgyűlés épületében “botrányt okozó” ellenzéki képviselők az “MTVA-székházban tanúsított vélhetően jogellenes magatartásukkal” visszaélhettek pozíciójukkal.

 • Az Irka gyermeklap megtartó erő a kárpátaljai magyarságnak

  Az Irka gyermeklap megtartó erő a kárpátaljai magyarságnak

  A 25 éve megjelenő Irka című gyermeklapon magyarok nemzedékei nőttek fel Kárpátalján, ezért az fontos megtartó erőt jelent a közösség számára – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétfőn Beregszászon a gyermekkiadvány negyedszázados évfordulós ünnepségén.

 • Spanyolország fontos szövetségese Magyarországnak

  Spanyolország fontos szövetségese Magyarországnak

  Spanyolország fontos partnere Magyarországnak, hiszen mindkét állam tagja ugyanannak a politikai, illetve védelmi szövetségnek: az Európai Uniónak (EU), valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón, miután hivatalában fogadta Josep Borrellt, Spanyolország külügy-, európai uniós és együttműködési miniszterét.