EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Külföld

Manchesteri robbanás: erősíteni kell az európai biztonsági együttműködést

Amennyiben az Európai Unió sikeresen akarja felvenni a harcot a terrorizmussal, meg kell erősíteni a tagállamok biztonsági együttműködését és az információcserét a titkosszolgálatok között – jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában, miután tárgyalt Jüri Rutas észt kormányfővel.

“Teljes mértékben egyetértettünk abban, hogy folyamatosan erősíteni kell az európai biztonsági együttműködést. Nyilvánvaló, hogy a terrorizmus elleni harc sikerének és a lakosság nagyobb biztonságának alapkövetelménye a rendkívül intenzív információcsere a biztonsági szolgálatok és a titkosszolgálatok között az Európai Unió keretében” – mondta Sobotka újságíróknak sajtóértekezleten.


Leszögezte: az ilyen irányú biztonsági együttműködést Nagy-Britanniával azután is fenn kell tartani, hogy a szigetország kilép az Európai Unióból. “Egyetlen ok sincs arra, hogy ezt az együttműködést meggyengítsük” – jegyezte meg.

Mindkét kormányfő a sajtótájékoztatón keményen elítélte a több mint húsz áldozatot követelő hétfői manchesteri terrortámadást.

“Ez az eset is megmutatta, milyen nagy szükség van az európai egységre, milyen fontos az együttműködés” – vélekedett Jüri Rutas.

Az észt kormányfő leszögezte: miután Észtország fogja betölteni a következő fél évben az EU soros elnöki tisztségét, kormánya rendkívüli figyelmet fog fordítani a biztonsági együttműködésre. “Ez féléves programunk egyik kiemelt témája” – hangsúlyozta Rutas.

Kapcsolódó Cikkek