2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb Zalaegerszeg

Mányoki Attila szenvedélye a vizek meghódítása

Csontig hatoló hideg víz, alig 14 fokos, erős hullámzás, medúzák, mindennapos földrengések, tomboló szél, hetekig tartó várakozás, megalkuvás az időjárással, a természettel.

A helyszín Új-Zéland, egy ismeretlen, idegen ország, magányosan, egyedül, mentális belső harcok közt, hiszen légvonalban körülbelül 26 kilométeres távolságról volt szó. Aztán érkezett egy Facebook-poszt tőle: „Megcsináltam! 5 teljes hét várakozás után április 22-én este 6 óra előtt átúsztam a Cook-szorost! Mi ez, ha nem győzelem mindenek felett!? Alig 6 óra 57 perc 49 másodperc alatt” – írta Mányoki Attila.


Május 11-én Mányoki Attilát Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte sajtótájékoztató keretében. A sportoló elmondta, hogy az első pár száz méteren rendkívül erős volt a hullámzás, amely a sziklák felé sodorta, ám a vele úszó delfinek varázslatos élményt jelentettek számára. Ez volt az első alkalom, hogy Attilával nem ment kísérő, nem volt könnyű egyedül meghoznia a döntéseket a feladat érdekében, hiszen eleve nem készült öt hétig tartó várakozásra, repülőjegycserére, meghosszabbított szállásfinanszírozásra. A hosszú  idő alatt egyszer sem fordult meg a fejében, hogy feladja, hiszen azért érkezett, hogy teljesítse az újabb állomást. Az, hogy tavaly nem sikerült átúsznia az Északi-csatornát, még jobban arra sarkallta, hogy bizonyítson, függetlenül attól, hogy a környezeti tényezők nem voltak optimálisak. Szerinte az úszók 95 százaléka ilyenkor vagy el sem indul, vagy feladja az első métereken. Attila hitt önmagában, hitt a felkészülés erejében, mégis amikor a szervezők reggel jelezték, hogy vagy aznap elindul, vagy jobb, ha meg sem próbálja, alig két órája maradt az átállásra, ám ahogy a vízben volt, csak a célt látta maga előtt. A sportoló szerint a tehetség nem elég a sikerhez, kell az akarat, és a tudást bizonyítani és kamatoztatni is kell. Az úszás során rengeteg olyan információhoz jutott önmagával kapcsolatban, amit a későbbiekben biztosan fel tud használni. Meg kellett tanulnia elfogadni a természet erejét, és alázattal lenni vele szemben. Új-Zélandon majdnem mindennap földrengés volt, ami az ott élőknek természetes, a folyamatos 100 kilométeres széllökések ugyanúgy, mégis papucsban és pólóban közlekednek az ott élők. Edzései alatt karszárnyú delfinek, fehér cápák úszkáltak körülötte, sokszor bele sem mert gondolni, hogy mi van a mélységben. A látótávolság alig 10-15 méter volt, túl kellett lépnie a félelmeken, és csak a feladatra koncentrálni.

A következő, azaz a hatodik állomás Gibraltár lesz Attila számára, ahová október 22-én utazik a sportoló. Európából gyakorlatilag átúszik Afrikába, amire június második felében kezdi el a felkészülést. Ezt az állomást nem tartja élete kihívásának, elmondása szerint négy óra alatt sikerülni fog. Szeptember elején biztosan úszik Görögországban, ahol díszpolgári címet kapott, valamint a budapesti úszó-világbajnokságon is aktívan részt vesz majd a szervezők kérésére, valamint előadásokat tart és eleget tesz a meghívásoknak.


 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.