2018. december 15., szombat
Valér

Életmód

Már a félévesek is nyomkodják a kütyüket

Később kezdhet el beszélni /Fotó: Profimedia, Wavebreak

Egy San Franciscó-i tudományos konferencián közzétett adatok szerint az okostelefonok, a tabletek és az elektronikus játékok késleltethetik a kisgyermekek beszédfejlődését. A kanadai tudósok azt tapasztalták, hogy a kicsik már hat hónapos koruk óta nyomkodják a kütyüket.

A torontói egyetem és a torontói gyermekkórház kutatói által készített tanulmány szerint minél több időt töltenek a gyerekek hat hónapos koruktól kétéves korukig kézbe fogható kis képernyős eszközökkel játszva, annál nagyobb a kockázata beszédfejlődésük késlekedésének. A kutatásban 900 gyerek szüleit kérdezték ki arról, hogy a kicsi hány percet játszik a kis képernyős elektronikus eszközökkel, majd azt is felmérték, hogy milyen szinten van a gyerekek beszédfejlődése.


A kicsik ötöde átlagban naponta legalább 28 percet játszott kézi elektronikus kütyükkel. A vizsgálat szerint minden harminc perc, amit naponta a kis képernyő előtt töltenek, 49 százalékkal növeli a beszédfejlődés késésének kockázatát. A kézi elektromos eszközök manapság az élet minden területén megtalálhatók.

– A gyerekeknek két-három éves korukra képeseknek kell lenniük egyszerű mondatokkal kommunikálni. A kutatás során kiderült, hogy akik a legtöbb időt töltötték a kütyükkel, azoknak nem volt megfelelő beszédkészségük – mondta el Catherine Briken, a tanulmány egyik írója a Pediatric Academic Societies éves konferenciáján, San Franciscóban. Ez az első olyan tanulmány, amely bemutatta a kapcsolatot a kézi elektronikus eszközök és a kifejező nyelvi készség megkésett fejlődése kockázatának növekedése között. Briken hangsúlyozta, további kutatások szükségesek ahhoz, hogy a problémával szembesülő szülők és a gyermekorvosok megfelelő segítséget kapjanak.

Kapcsolódó Cikkek