EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Külföld

Már a magyar határon lehet érezni a macedón válságot

Tovább tart a belpolitikai válság Macedóniában. Bár tegnap Szkopjéba utazott egy magas rangú amerikai politikus, aki megpróbált közvetíteni a felek között, a vitát továbbra sem sikerül lezárni. Közben itthon többhetes rekord dőlt meg az illegális határátlépések számában. Egy nap alatt 22 bevándorló próbált bejutni az országba.

Egy nappal az amerikai külügyi helyettes államtitkár látogatása után, délelőtt látszólag nyugalom volt a macedón fővárosban, Szkopjéban.

A magas rangú amerikai politikus hétfőn azután érkezett a fővárosba, hogy csütörtökön zavargások törtek ki. A válság rendezése érdekében több megbeszélést is folytatott. Többek között Gjorge Ivanov államfővel és Talat Dzsaferi újonnan megválasztott albán nemzetiségű házelnökkel is tárgyalt  – írja a Híradó.hu.


Az amerikai államtitkár ezután arról beszélt, fontosnak tartja, hogy a macedónok betartsák a demokrácia szabályait.

A politikai pártok vezetőit arra kérjük, hogy találjak meg a megoldást a belpolitikai válság lezárására. A házelnök megválasztása után a kialakult parlamenti többséget az új kormány megalakulásának kell követnie, valamint a kormányprogram ismertetésének. Mint minden európai demokráciában az ellentéteket, intézményes keretek között, a parlamentben kell megvitatni – hangsúlyozta Hoyt Brian Yee államtitkár-helyettes.


Macedóniában a belpolitikai válság csütörtökön csúcsosodott ki, amikor a parlamentben a szociáldemokraták soron kívül házelnökké választották az albán nemzetiségű Talat Dzsaferit. Ez a jobboldali párt és a vele szimpatizáló emberek nemtetszését váltotta ki. Az utcán tüntetők gyülekeztek, majd betörtek a parlament épületébe, ahol törni zúzni kezdtek.

Az amerikai politikus a szembenálló felekkel is tárgyalt.

Tulajdonképpen a két fő rivális álláspontja a közlemények alapján semmit se változott tehát a leköszönő körmányfő, Nikola Gruevski továbbra is azt állítja, hogy az új kormányprogram, amelyet a balközép párt vezette kormány koalíció, vagyis körvonalazódó kormánykoalíció akar létrehozni, az alkotmányellenes.

Az amerikai látogatás többek szerint azért is érdekes, mert a macedónok egy része úgy látja éppen a külső beavatkozási kísérletek, például az amerikai érdekek miatt alakult ki válság Macedóniában. Sokak szerint a feszültség kialakulásához Soros Györgynek is köze van, akinek ezzel az az egyik célja, hogy a migránsok ismét akadálytalanul léphessenek be az országba.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1-en arról beszélt, az egyre gyengülő Iszlám Állam mellett egyre kevesebb harcos tart ki a Közel-Keleten, és inkább elindulnak Európa felé, hogy a migrációs áradatot kihasználva beszivárogjanak Nyugat-Európába. Hozzátette: akár több százan is érkezhetnek így a kontinensre.

Itthon közben hétfőn több hetes rekord dőlt meg az illegális határátlépések számában. Egy nap alatt 22 bevándorló próbált bejutni az országba. Ilyen több mint egy hónapja nem fordult elő.

Kapcsolódó Cikkek