2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

„Már egy hete csak a mamára gondolok mindig, meg-megállva”

Talán az évben egyetlen egy olyan ünnep van, amit szinte biztos, hogy senki nem felejt el. Ez pedig az Anyák napja. Ezen a napon mindegy, ki hány éves, fiú vagy lány, ha csak gondolatban is, de magához szorítja az édesanyját, hiszen nekik köszönhetjük az életünket.

Szerkesztőségünk ezzel az összeállítással szeretne boldog anyák napját kívánni.


Az édesanyák tiszteletére már az ókori görögök ünnepséget tartottak, amikor tavaszi megemlékeztek Rheáról az istenek anyjáról, ahol a többi anyát is felköszöntötték.

Aztán az 1600-as években Angliában a húsvétot követő negyedik vasárnapon ünnepelték az édesanyákat. Az ünnepre még a szolgálók is kimenőt kaptak, hogy kedvenc süteményükkel köszönthessék a nőt, aki világra hozta őket.


Az Egyesült Államokban 1872-ben vált ünneppé az anyák napja.

Hazákban csak 1925-ben tartották meg először az anyák napját a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt szervezésével, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső Anyák Napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az Anyák napja országos bevezetésére.

Bár a legtöbb országban májusban ünneplik az édesanyákat, a legtöbb helyen ez nem a tavaszi hónap első vasárnapjára, hanem a másodikra esik.

Anya csak egy van!

Ki ne szeretné ilyenkor a legszebb ajándékokkal ellepni édesanyját? Pedig egy szál gyöngyvirággal vagy a kertben szedett orgonával is hatalmas örömet lehet szerezni az anyukáknak.

Természetesen az az igazi ajándék, ha saját magunk által készített meglepetéssel köszöntjük az édesanyánkat. Ez lehet egy rajz is, vagy egy tabló, amire a számára oly kedves fotók láthatóak.  A házilag készített ajándékok tárháza szinte végtelen, a lényeg, hogy szeretettel készítsük el.

Igazán szerencsések azok, akik egy kis költői vénával születtek, hiszen mi mástól hatódna meg leginkább egy anya, ha nem a gyermeke által írt verstől, ami igazán neki szól.  Ha mégsem megy a versírás, biztos sikerre számíthatunk azzal is, ha elszavaljuk az egyik költő versét, ami az édesanyának szól.

Persze nem szabad elkeserednie annak sem, akinek nincs ideje arra, hogy egyedi ajándékkal lepje meg édesanyját. Nekik is adunk pár tippet, hogy mivel lepheti meg a szeretett asszonyt, akinek úgyis az a legnagyobb öröm, ha gyermekével lehet.

Valószínűleg minden gyerek tudja, hogy édesanyja szívéhez, melyik város vagy község áll igazán közel Magyarországon. Biztosak lehetünk abban, hogy boldogan kirándulna oda a gyermekével.

Egy igazán anya-gyerek nap kerekedhet ki abból is, ha elvisszük őt egy kis közös vásárlásra, ahol talán még a rég vágyott ruhadarabjával is meglephetjük.

Különlegesen meghitt ajándék lehet egy anyák napi vacsora is, a kedvenc éttermében. De, ha több időnk is van, akkor még egy saját készítésű ebéddel is meglephetjük édesanyánkat.

Anyák napja Európában

– Február második vasárnapja: Norvégia
– Március 3.: Grúzia
– Március 8.: Afganisztán, Bulgária
– Március 25.: Szlovénia
– Május első vasárnapja: Litvánia, Magyarország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szerbia
– Május második vasárnapja: Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Németország, Olaszország, Szlovákia, Svájc, Törökország, Ukrajna
– Május 26.: Lengyelország
– Május utolsó vasárnapja: Franciaország, Svédország
– Június második vasárnapja: Luxemburg
– Augusztus 15.: Belgium, Antwerpen
– November utolsó vasárnapja: Oroszország

Címkék

Kapcsolódó Cikkek