EUR: 322,79 Ft
CHF: 285,79 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Belföld

Már keresik a fix kamatozású kölcsönöket

Sokkal óvatosabbak lettek a válság óta a hitelfelvétellel az ügyfelek. Már jóval kevesebben vágnak bele olyan kölcsönbe, ahol a törlesztőrészlet alakulása kiszámíthatatlan, és egyre többen választanak hosszabb időre fix törlesztőrészletet kínáló kölcsönöket – írja a Magyar Nemzet szombati száma a BankRáció.hu pénzügyi szakportál elemzésére hivatkozva.

Míg a lakáshitelezés az év első három hónapjában 47 százalékos növekedést mutat az elmúlt esztendő hasonló időszakához képest, addig a fix kamatozású hitelek növekedése elérte a 65 százalékot ugyanebben az időszakban. Az első negyedévben kihelyezett 120 milliárd forintos lakáshitelösszegből 37 milliárdot vettek fel a családok legkevesebb öt évre fixált kamattal – olvasható a cikkben.


Gergely Péter, a portál elemzője szerint örvendetes, hogy mind többen ismerik fel a rövid kamatperiódusra felvett hitelekben rejlő veszélyeket, hiszen az infláció felfutása után rövid időn belül akár jelentősen is megemelkedhetnek a havi törlesztőrészletek ezeknél a kölcsönöknél.

Nem mindegy viszont, melyik hitelintézetnél és melyik termékre szerződik az ember – figyelmeztet a szakértő. A portál elemzése szerint például a húszéves futamidejű, tíz évre fixált kamatozású, tízmillió forintos legolcsóbb lakáshitelnél alig 5 százalék a teljes hiteldíjmutató, a legdrágább után viszont 8 százalékot számít fel a hitelintézet. Mint írják, ez a teljes futamidő alatt akár hárommillió forint különbséget is jelenthet.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek