EUR: 323,04 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Dunaújváros

Markovics Sándor szívügye a város

Az erdei tornapálya egyik megálmodója, a fúvószenekarok és mazsorettek találkozójának szervezője, a Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke idén Dunaújvárosért Díjat vehetett át: Markovics Sándor Szabadkán született, és több mint hatvan éve, 1952-ben érkezett Dunaújvárosba, ahol azóta is tevékeny munkát végez.

– Amikor azt mondták, a párt azt szeretné, hogy Dunaújvárosba jöjjek, mert itt van szükség a munkámra, azt hittem, vége a világnak – emlékszik vissza a kezdetekre Markovics Sándor. 1952-ben, Kelebiáról költözött át az akkor még Sztálinváros nevet viselő településre, ahol azóta is a közélet aktív résztvevője. Hol máshol, a Dunai Vasműben kezdett dolgozni. 35 év után, 1990-ben ment nyugdíjba, miután hét alkalommal Kiváló Dolgozó kitüntetést kapott.


Markovics Sándor 88 évesen sem pihen

 

Már a városba érkezésének évében csatlakozott a városi fúvószenekarhoz, amit mintegy hatvan éven át, 1952-től 2012-ig vezetett.

A város sportéletéből is kivette részét, hiszen az asztalitenisz országos és vidékbajnokság szervezőbizottságának is tagja volt, de húsz alkalommal részt vett az Arany Üst nemzetközi úszóverseny, az olimpiai reménységek világbajnoki tornája, az uszonyos és búvárúszók Európa- és világbajnokságának szervezésében is.


1977-ben társaival közösen alapították meg a Délszláv Klubot, a Szerbek és Horvátok Dunaújvárosi Egyesületének elődjét, amely idén negyvenedik születésnapját ünnepli. A dunaújvárosi Horvát Kisebbségi Önkormányzatnak megalakulásakor alelnöke, később elnöke lett. Az itt végzett munka minőségét jelzi, hogy a horvát nagykövet két alkalommal is ellátogatott az önkormányzat dunaújvárosi irodájába, Markovics Sándor pedig a horvát köztársasági elnökkel is találkozott.

A horvát kisebbségi önkormányzat vezetőjeként a boszniai és horvátországi magyar nemzetiségi szervezetekkel is aktív kapcsolatot ápol. Mint mondta, szervezetük célja az, hogy azokkal is megszerettessék a horvát kultúrát, akik nem horvát származásúak. Örömmel nyugtázta, hogy táncházukba és kirándulásaikra egyre többen járnak, de egyebek mellett zarándokutat is szerveztek külföldre a magyar görög katolikus egyházzal közösen.

A fúvószenekarnak köszönhetően hivatalos úton is ellátogatott Szabadkára, ahol a helyi zenekar gálaestjén vett részt. Mint mondta, bemutatásakor dübörgő taps köszöntette, ami szülővárosában könnyeket csalt a szemébe.

Bár idén betöltötte 88. életévét, aktivitása egy cseppet sem csökkent. Mint mondta, jelszavuk továbbra is változatlan: „Szép és dicső dolog Dunaújvárosért dolgozni.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.