EUR: 323,00 Ft
CHF: 286,29 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Egyéb Szolnok

Még idén elkezdődhet a tüdőkórház bontása

Az egészségügyi intézmény helyére családi házak épülnek majd – hangzott el a Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság ülésén. Az egykori tüdőkórház mára szellemépületté vált.

– Első tervünk az volt, hogy az önkormányzat eladja a telket, de nem kaptunk kedvező ajánlatot. Ezért nem adjuk el. Az önkormányzat cége lebontja a tüdőkórház épületét, és ezt a területet családi házas övezetté fogják nyilvánítani  – mondta Molnár Iván elnök, hozzátéve: a tüdőkórház lebontása mintegy 100 millió forintba kerül. A munkálatok még idén elkezdődnek. A bontást közművesítés és útépítés követi, az első telkeket pedig várhatóan 2018 végén kezdik értékesíteni – írja weboldalán a Szolnok televízió.


Teljesen kifosztották az épületet, csak a romok maradtak Fotó: blogszolnok.hu

Az egykori tüdőkórház mára szellemépületté vált. Kívül-belül az enyészeté lett: betört ablakok, málló falak, romos épületrészek. Belül még siralmasabb a helyzet: ami mozdítható volt, azt ellopták, ami összetörhető volt, azt a vandálok pusztították el. A tüdőkórház mégis a város tüdeje – így lehet jellemezni a 60 éve telepített, öthektáros kórházparkot.

„A tüdőkórház története 1939-ben kezdődött, amikor a honvédelmi minisztérium megbízta Glock Imre budapesti építőmestert egy szolnoki helyőrségi kórház tervezésével és felépítésével. A használatbavételi engedélyt 1941 elején adták ki és hosszú évtizedeken át a tüdőbetegek gyógyulását szolgálta.


A háború után, jórészt a svájci vöröskereszt kórházi berendezésből, műszerekből, ágyneműből és egy szűrőkocsiból álló adománya révén berendezett létesítményben a népbetegségként számon tartott tbc ellen kezdetben 150, majd 395 ággyal indítottak nagyszabású gyógyító-megelőző tevékenységet. Mivel kezdetben a tbc-t egyes esetekben csak műtéti úton, a beteg rész eltávolításával tudták kezelni, így a kórház egy sebészeti részleggel is bővült.

A kórház 2008-ban beszüntette működését. Először a korábban országos hírű, szakmailag külföldön is elismert intézmény osztályait helyezték át fokozatosan a szintén szolnoki székhelyű Hetényi Géza megyei Kórházba” – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

Kapcsolódó Cikkek