2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb Miskolc

Megelevenedik a Népkert!

Az eltűnt gyermekek világnapját 1983 óta tartják meg minden év május 25-én, Ronald Reagan amerikai elnök kezdeményezésére. Magyarországon az Ezer Lámpás Éjszakája 2011. május 25-én, Budapesten debütált, a rendezvényt idén 7. alkalommal rendezik meg, 2017. május 28-án Miskolcon és még 12 városban. Ennek a civil kezdeményezésnek az a célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét a gyermekeltűnések aggasztó jelenségére, valamint hogy segítséget nyújtsanak az eltűnt gyermekek minél hatékonyabb felkutatásához.

Miskolcon – mint minden évben – a Miskolci Kulturális Központ egész napos rendezvényt szervez, amely a gyerekekről és a családokról szól, lesz légvár, arcfestés, rajzfoglalkozás, lufihajtogatás és koncertek. A hazai könnyűzenei élet meghatározó szereplői az elmúlt öt évben a rendezvény keretében több mint 100 koncertet adtak országszerte, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy ráirányítsák a figyelmet a gyermekeltűnések problémájára. Idén 13 városban több mint 50 előadó lép színpadra és zenél az eltűnt gyermekekért. Miskolcon 18 órától az Eleven Hold, 19.15-től a Bihal Roland & the Crew, 20.15-től Singh Viki, 21.15-től pedig Veréb Tamás lép fel. 21.30-tól kerül sor a világító lufik magasba engedésére.


A civil sátrakban felvilágosító programokkal és tanácsadással nyújtanak segítséget a gyermekeltűnésekkel kapcsolatban. Minden helyszínen az ORFK munkatársai adnak felvilágosítást. A program legmeghatóbb része a több ezer, LED-fénnyel világító léggömb magasba emelkedése, ezzel mutatva az utat minden eltűnt gyermeknek.

Singh Viki is fellép a Népkertben – fotó: Lokál

A miskolci szervezők az esemény alkalmából meghirdetik a családi aszfaltrajzversenyt, valamint a magyar népmesehősök jelmezversenyét. Az első öt helyezett értékes nyereményben részesül. Jelentkezni az Ifjúsági Házban lehet, telefon: 46/412-508, e-mail: pongracz.ildiko@miskolcikulturaliskozpont.hu, illetve a Népkertben, a rendezvény napján 11 óráig. A programban szerepel még tánc- és mazsorettbemutató, valamint bábszínházi előadás is. Az események 10.30-kor kezdődnek és a 21.30-as lufifelengedéssel zárulnak.


Kiegészítő programok

A Planetáriumban 3D-s vetítések, előadások. Kismesterség-bemutatók, táncház, arcfestés, pónilovaglás, lufihajtogatás, játszótér, ugrálóvár, játszóház, körhinta, vurstli, állatsimogató, játszóházak, utcazenészek, lézerharcjáték, íjászat, gömbfutball, tűzoltó és rendőrautók bemutatója, naptávcső, sakkszimultán, repülőmodell- és sárkánykészítés, karatebemutató, kintornás, guruló ló, homokkép készítése.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.