EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Belföld

Megfeleződtek a rezsitartozások négy év alatt

Nagyjából a felére csökkent a számlatartozások összege a rezsicsökkentési intézkedéseknek köszönhetően 2012 vége és 2016 vége között Magyarországon, négy év alatt negyven százalékkal mérséklődött a késve fizetők és harminc százalékkal a kikapcsolt fogyasztók száma – írta a Magyar Idők pénteken.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2016 decemberében összesen 1,8 millió be nem fizetett számlát tartott nyilván. A késedelmek közül a cikk szerint csak a 30 napon túliak tekinthetők fizetésképtelenségnek betudható díjhátraléknak, az annál kevesebb ideje fennálló kintlévőségek oka inkább a fogyasztó feledékenysége; ebbe a kategóriába tartozik több mint 780 ezer számla.


Bár a négyéves periódust tekintve jelentősen csökkent a be nem fizetett számlák száma és a tartozás összesített állománya, a kétéves összehasonlításban megtorpanás látszik. A 2014. év végi adatokkal egybevetve a befizetetlen számlák száma mind a villamos energia, mind a földgáz kategóriában nőtt, ugyanakkor látványosan folytatódott a távhőkintlévőségek állományának csökkenése, ami – tekintve a szolgáltatás elterjedtségét – arányaiban jelentősebb, mint a két másik területen tapasztalható emelkedés – írta a lap.

Kapcsolódó Cikkek