EUR: 322,74 Ft
CHF: 285,81 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Meggyalázták Charles de Gaulle sírját

Meggyalázták Charles de Gaulle, egykori francia köztársasági elnök sírját szombaton a kelet-franciaországi Colombey-Les-Deux-Eglisesben.

A hatóságok tájékoztatása szerint a tettes felállt de Gaulle sírjára és belerúgott a síron lévő kőkereszt talapzatába. A kereszt ledőlt és eltört. A sír érintetlen maradt.


A helyi csendőrség megerősítette, hogy a mintegy másfél méter magas kereszt ledőlt.

Chaumont település ügyésze, Fréderic Nahon elmondta, hogy a rongálás nagyon gyorsan történt, a harminc év körüli tettes a síron más sérülést nem okozott. Hozzátette, hogy a keresett személy egyedül cselekedett, arcát nem takarta el.

A francia hatóságok minden szükséges intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy választ adjanak az V. Köztársaság megalapítója, Charles de Gaulle sírjának meggyalázására – közölte vasárnap a francia elnöki hivatal. A dokumentum szerint Emmanuel Macron államfő aggodalommal fogadta a hírt. A helyi hatóságok ugyanakkor biztosították arról, hogy a síremléket, amely minden francia számára oly fontos, hamarosan helyreállítják. “Haladéktalanul megtesznek minden szükséges intézkedést a történtek megválaszolására” – hangsúlyozták a közleményben.

Edouard Philippe miniszterelnök a Twitter közösségi portálra írt üzenetében a sírgyalázást “Franciaország ellen elkövetett tettnek” minősítette.

Az 1970-ben meghalt de Gaulle-t abban a kisvárosban temették el, ahová aktív politikai éveit követően visszavonult, Colombey-Les-Deux-Eglisesben. A sírban mellette nyugszik felesége Yvonne, és leánya Anne.

Charles de Gaulle 1890-ben született, ő volt a II. világháborús francia ellenállás vezetője, az V. Köztársaság megalapítója. 1970. november 9-én, alig néhány nappal 80. születésnapja előtt hunyt el vidéki házában. A Francia Köztársaság államfője volt 1959-től 1969-ig.

Kapcsolódó Cikkek