EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb

Meghalt a dzsihadisták afganisztáni parancsnoka

Meghalt az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet afganisztáni parancsnoka az afgán és az amerikai különleges erők egy közös áprilisi rajtaütésében a keleti Nangarhar tartományban – jelentették be vasárnap Kabulban és Washingtonban.

Abdul Haszib tavaly lett az Iszlám Állam afganisztáni parancsnoka, miután egy amerikai dróncsapásban meghalt elődje, Hafiz Szaíd Hán. Valószínűleg Haszib adott utasítást több súlyos támadásra, köztük arra, amelyet március 8-án indítottak a legnagyobb kabuli katonai kórház ellen. A kórház elleni támadásban több mint száz orvos, nővér és beteg halt meg.


Haszib az április 27-i közös afgán-amerikai támadásban halhatott meg, amelyben az amerikai szárazföldi egységek két katonája is életét vesztette (valószínűleg baráti tűzben). Haszib halálát már eddig is sejtették, de csak most erősítették meg.

Az Iszlám Állam afganisztáni szárnya – a Horászáni Iszlám Állam (Horászán az Afganisztánt is magába foglaló térség egy régi neve) – 2015 óta aktív, és harcol mind a tálib lázadók, mind a afgán-amerikai koalíciós erők ellen. A koalíciós erők az utóbbi hetekben sok dzsihadistát megöltek, az áprilisi akcióban például mintegy 40-et.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.